8 madalya yetmedi

Bugün sona erecek Pekin Olimpiyatları'nda Türk sporcular, 8 madalya kazandı. Sayı, Türkiye'nin beklentilerini karşılamaya yetmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Çin'in başkenti Pekin'de bu akşam yapılacak kapanış töreniyle tamamlanacak 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nı Türkiye'nin toplam 8 madalyayla kapattığını hatırlatarak, "Tabii ki Türkiye'nin ve bizim beklentimiz bu değildi" dedi.

Mehmet Atalay, oyunların başında oluşan karamsar tablonun ister istemez kafilede olumsuz yönde etki yaptığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Ama unutulmamalıydı ki, hiçbir maç bitmeden sonucuyla ilgili bu kadar spekülasyon yapmamak lazımdı. Erken başladı spekülasyonlar. Haksız demiyorum, kimseyi de eleştirmiyorum. Çünkü karamsar bir tablo ortaya çıktı. Özellikle madalya beklentimizin büyük olduğu halterden sonra oldu bu."

Türkiye'nin, spor olarak olimpiyatlar öncesinde ciddi bir yapılanmaya girdiğini, yasal değişiklikler yaparak özerklik çalışmalarını tamamladığını anlatan Atalay, şöyle konuştu:

"2 olimpiyat arasında 4 yılda 54 federasyonumuz özerkleşti ve buraya özerkleşmiş federasyonlarla geldik. Dolayısıyla bu yeniden yapılanma sürecinde bu madalya kaybını da göze alabilmelisiniz. Bu geçiş dönemleri sancılı olur. Buna rağmen yine de biz buradan daha da çok madalya bekliyorduk."

Pekin-2008'in, Roma-1960'dan bu yana, Türkiye'nin son 48 yıldaki en çok madalya kazandığı 2 olimpiyattan birisi olduğunu hatırlatan Atalay, şunları kaydetti:

"Biri Atina, diğeri Pekin Olimpiyatları. Yani bir felaket olmadı. Ülkemizi utandıran bir sonuç olmadı. Ama ülkemizin büyüklüğüne yaraşır bir sonuç da olmadı. İddia ediyorum, dünyanın en çok madalya kazanan ülkelerinden birisi haline geleceğiz. Bu otomatiğe bağlanacak, günlük tesadüflerle alınan madalyalarla değil."

68 sporcu gitti

Türk Olimpiyat Takımı Pekin'de atletizm, güreş, halter, tekvando, boks, yüzme, yelken, masa tenisi, okçuluk, atıcılık, judo ve bisiklette mücadele etti.

Türkiye olimpiyatlarda bundan daha önce en çok spor dalında, 11 branşla 1992 Barcelona Olimpiyat Oyunları'nda temsil edilmişti. Atina-2004'de ise Türkiye 10 branşta mücadele etmişti.

Türk Olimpiyat Takımı, Pekin-2008'de en çok branşta yarışmanın yanısıra, ayrıca en çok sporcuyla da mücadele etti.

68 sporcuyla madalya mücadelesi veren Türkiye, daha önce Londra-1948'de 67 sporcuyla temsil edilmişti. Atina-2004'te Türk Olimpiyat Takımı 66 sporcudan oluşuyordu.

Atina-2004'te kürsüye çıkan hiçbir Türk sporcu Pekin'de madalyaya ulaşamazken, Türkiye adına serbest güreşte Ramazan Şahin altın, halterde Sibel Özkan, atletizmde Elvan Abeylegesse (2) ve tekvandoda Azize Tanrıkulu gümüş, grekoromen güreşte Nazmi Avluca, tekvandoda Servet Tazegül, boksta da Yakup Kılıç bronz madalya kazandı.

Türkiye'ye oyunlarda 2 gümüş madalya kazandıran Elvan Abeylegesse ayrıca, olimpiyat tarihinde bir olimpiyatta Türkiye'ye 2 madalya getiren ilk Türk sporcu unvanına erişti.

Türkiye'nin, olimpiyat oyunları tarihinde kazandığı toplam madalya sayısı Pekin-2008'de 82'ye ulaştı.

Türkiye, olimpiyat oyunları tarihi boyunca toplam 37 altın, 23 gümüş ve 22 bronz madalya elde etti.