AB 13 büyük yatırım bankasını suçladı

AB büyük yatırım bankalarını borsaların türev piyasasına girişine engel olmakla suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği, 13 büyük yatırım bankasını, borsaların kredi türev piyasasına erişimlerini engellemekle suçladı.

Avrupa Komisyonu'nun, ağır cezalarla sonuçlanabileceği belirtilen bu girişimi, büyük bankaların faiz manipülasyonu suçlamasıyla zaten soruşturma altında oldukları bir döneme denk geldi.

Komisyon, aralarında Citigroup ve Goldman Sachs ile birlikte finansal data hizmeti veren Markit ve Uluslararası Takas ve Türev Birliği'nın (ISDA) da bulunduğu kurumların, Deutsche Boerse ve Chicago Mercantile Exchange'in  2006-2009 arasında CDS (kredi iflas takas primi) alanına girmelerine engel olduklarını belirtti.

Dünyada yaşanan 2007-2009 krizinin ardından, tezgahüstü ürünlerde şeffaflık konusundaki eksiklikler düzenleyici kurumların ana hedefi haline geldi.

Büyüklüğü bu yıl için 10 trilyon euroyu aşan CDS işlemleri, krizden sonra AB rekabet otoritelerince finansal hizmetler konusunda soruşturma açılan alanlardan sadece biri.

Adı geçen bankalar ve diğer şirketler, AB kurallarını ihlalden  suçlu bulunmaları halinde küresel cirolarının yüzde 10'una varan oranlarda ceza alabilirler.

AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia, dün yaptığı açıklamada "Eğer bankalar  kendi gelirlerini tezgahüstü türev ticaretinden korumak için borsaları topluca engelledilerse bu kabul edilemez" dedi.

Komisyon, adı geçen şirketler veya kurumlar rekabete aykırı olduğundan kuşkulanılan faaliyetleri hakkındaki ithamların yer aldığı belgelerin gönderildiğini açıkladı.

Suçlamalarla ilgili olarak adı geçen diğer bankalar şunlar:
 
Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan, UBS, RBS.

Adı geçen kurumlardan sadece ISDA,  Komisyon'un belgesini aldıklarını ve denetleyici makamlarla tam bir işbirliği içine olacaklarını açıkladı. Diğer  banka ve kurumlardan henüz bir açıklama gelmedi.