AB, banka yöneticilerinin primlerini sınırladı

Yeni düzenleme, bu tür ödüllerin uzun vadeli performansa bağlanmasını öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - ABD'nin Pittsburgh kentinde gelecek hafta toplanacak G20 zirvesi öncesinde ortak tutum belirlemek için toplanan AB liderleri, banka yöneticilerinin dudak uçuklatan primlerini sınırlama kararı aldı.

AB Dönem Başkanı İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, gayrıresmi AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında "Bugün prim balonunu patlattık" dedi.

Reinfeldt, bankaların karları ceplerine atarken zararlarını vergi verenlere yüklemelerinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

AB zirvesi kararlarında, prim almak için kısa vadeli spekülatif yatırım kararlarıyla bankaları büyük risklere sokan yöneticilerin dizginlenmesi amacıyla bu tür ödüllerin uzun vadeli performansa bağlanması ve getirilecek bağlayıcı kuralların ulusal düzeydeki yaptırımlarla desteklenmesi öneriliyor.

Buna göre yıllık net karla ya da yıllık ücretle bağlantılı hale getirilerek şeffaflaştırılacak yönetici primleri, sektörel düzenleme ve denetleme kurumlarınca mali durumları kötüleşen bankalarda tırpanlanabilecek.

Zirve kararlarında, sürdürülebilir büyümenin yakalanması ve muhtemel yeni finansal krizlerin önlenmesi için "eşgüdümlü mali politikaların (ekonomiyi teşvik paketlerinin) uygulanmaya devam edilmesi" gereği vurgulanarak, bu kapsamdaki çabaların "toparlanma güvence altına alınıncaya dek sürdürülmesi" isteniyor.

24-25 Eylül'deki G20 zirvesinde AB'nin görüşlerini yansıtacak belgede "(bütçe açıklarıyla ekonomiyi teşvikten) çıkış stratejilerinin şimdiden planlanması ve toparlanmanın başlamasıyla koordinasyon içinde uygulamaya sokulması gerektiği" ifade ediliyor.