AB, Belarus'daki vize yasağını sona erdiriyor

Avrupa Birliği, Belarus'un üst düzey yetkililerine yönelik geçen yıl askıya aldıkları vize yasağını 9 ay daha uygulamayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB dışişleri bakanları, Belarus'un üst düzey yetkililerine yönelik geçen yıl askıya aldıkları vize yasağını 9 ay daha uygulamayacak.

Rusya'nın Belarus üzerindeki etkisini dengelemeye çalışan AB, bu kararıyla kısa zaman öncesine kadar "Avrupa'nın son diktatörü" olarak adlandırdığı Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'nun AB üyelerini ziyaret etmesine izin veriyor.

Diplomatik kaynaklar, AB'nin bu adımla Belarus'un Rusya ve Venezuela'yı izleyerek Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasının önüne geçmeyi hedeflediğini belirtiyor.

İnsan hakları ihlalleri gerekçesiyle Belarus'a 12 yıl boyunca yaptırım uygulayan AB'nin bu politikasının hiçbir sonuç vermediğini anlatan Finlandiya Dışişleri Bakanı Aleksandır Stubb, son bir yıldır bu politikanın gevşetilmesiyle tüm beklentileri karşılamasa da "bazı kazanımlar sağlandığına" dikkat çekti.

AB'nin gelecek dönem başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise Belarus yönetiminin bir an önce ne yapmak istediğine karar vermesini talep ederek, "Eğer zihinlerini (Avrupa'nın parçası olmak) konusunda netleştirirlerse, her zaman kapılarımız açık. Umarız ki bu hafta resmen açıklamayı planladığımız Doğu Ortaklığının parçası olurlar, olmalılar" dedi.