AB çıplak açığa satışa sınırlama getirdi

Çıplak açığa satışa sınırlama getiren AB, kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine de sınırlama getirmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Avrupa Parlamentosu, çıplak açığa satış düzenlemesine ilişkin yasayı bugün genel kurulda yaptığı oylamayla kabul etti. Genel kuruldaki oylamada, 507 "evet", 25 " hayır" oyu çıktı.

Çıplak açığa satış düzenlemesine getirilen sınırlamayla, yapay spekülasyonların önüne geçilerek, Euro Bölgesi borç krizinin derinleşmesine yol açan gelişmelerin önlenmesi hedefleniyor.

Bu arada AB Komisyonu, kredi derecelendirme kuruluşlarının, mali krizleri körükleyen değerlendirmelerine de sınırlama getirmek için düğmeye bastı.

Konu ile ilgili olarak AB Komisyonu'nun mali işlerden sorumlu temsilcisi Michel Barnier'in bugün bir açılma yapması bekleniyor.

AB, Yunanistan'daki mali kriz sırasında derecelendirme kuruluşlarının bu ülkeyle ilgili yaptığı değerlendirmenin, bu ülkenin mali açıdan kurtarılmasını da zorlaştırdığı görüşünde.

Genellikle Hedge fonların kullandığı açığa çıplak satış, güvenin çok düşük seviyelerde olduğu dönemlerde mali piyasalarda yanlış mesajların verilmesine sebep olabilirken, AB, "spekülasyona çok açık" yöntemi yasaklayarak piyasalarda kalıcı güven tesis etmeye çalışıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir