AB dönem başkanlığı Hollanda'ya geçiyor
AB dönem başkanlığını 6 aylığına üstlenecek Hollanda, sığınmacı krizi, uluslararası güvenlik, büyüme ve istihdamın artırılmasına odaklanacak
Hollanda, AB dönem başkanlığını bugün Lüksemburg'dan devralacak. Hollanda'nın dönem başkanlığında AB'nin gündeminde sığınmacı krizi, terörle mücadele, Türkiye'yle müzakerelerde yeni fasılların açılması, İngiltere'nin AB'deki geleceği, istihdam ve ekonomik büyüme olacak.
Hollanda, bugün 12. kez AB dönem başkanlığını üstlenecek. Hollanda'nın açıkladığı programa göre, 6 aylık süre zarfında "göç ve uluslararası güvenlik", "büyüme ve istihdamın artırılması", "Euro Bölgesi'nin güçlendirilmesi", "iklim ve enerji" başlıklarına odaklanılacak. Refah, özgürlük ve güvenlik konularına öncelik verilecek.
Sığınmacı krizi
AB sınırlarındaki mevcut istikrarsızlığın her bir üye devlete olumsuz etkisinin bulunduğunu belirten Hollanda, iç ve dış güvenliğin sağlanmasının ortak bir yaklaşım ve çalışma gerektiği üzerinde duruyor. Sığınmacı krizinin çözümü için daha iyi karşılama merkezlerinin kurulmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Hollanda, üye devletlerin daha adil bir şeklide bu yükü paylaşmasını ve sığınmacı akışını daha iyi yönetebilmek için çözüm yolları araması gerektiğini ifade ediyor.
Hollanda'nın dönem başkanlığında sığınmacı krizinin çözümünü öngören AB-Türkiye Ortak Eylem Planı ve Türkiye'deki bazı Suriyelilerin AB'ye yerleştirilmesini öngören plan gündeme gelecek.
Türkiye'yle müzakereler
Hollanda'nın davetiyle Türkiye, ilk olarak 27 Ocak'ta Rekabet Edebilirlik Gayriresmi Bakanlar Toplantısı'na katılacak. 29 Kasım'da yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde alınan karar çerçevesinde, 2016 yılının ilk aylarında yeni fasılların açılması için hazırlık çalışmalarına başlanacak. Türkiye özellikle Yargı ve Temel Haklar (23) ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24) fasıllarının açılmasını istiyor. 14 Aralık'ta açılan Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. fasılla ilgili çalışmalar da yine bu dönemde başlayacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 18 Şubat'ta yapılacak AB Zirvesi öncesinde "fikirdaş" ülkelerle sığınmacı krizini yeniden ele almak için Brüksel'e gelmesi bekleniyor. Ekim ayında vizelerin kaldırılmasını öngören süreçle ilgili olarak AB Komisyonu'nun ikinci raporu, mart sonunda yayımlanacak.
AB Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, Hollanda'nın bu görevi en son Türkiye'ye katılım müzakereleri için tarih verilen 2004 yılında üstlendiği belirtilerek "Hollanda'nın 2004 yılında Türkiye'ye verdiği güçlü desteği, 2016 yılı dönem başkanlığı sırasında da göstereceğine inanıyoruz" ifadesi kullanıldı.
Yeni muhafız birliği?
Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen saldırıların ardından gündeme gelen güvenlik önlemleri, öne çıkan diğer bir konu olacak. Bu çerçevede dış sınırların korunmasına odaklanacak yeni bir sınır ve sahil muhafız birliği kurulması teklifiyle ilgili tartışmalar devam edecek. Teklif, üye ülkeler istemese de birliğe gerekli durumlarda ülke sınırlarında "müdahale hakkı" tanırken, özellikle Yunanistan bu maddeye karşı çıkıyor.
İngiltere'nin AB referandumu
İngiltere'nin AB'deki geleceğiyle tartışmalar Hollanda'nın dönem başkanlığında sürecek. İngiltere Başbakanı David Cameron, AB'den İngiltere gibi Avro Bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunması, milli parlamentolara daha fazla rol verilmesi, AB'nin yetki ve sorumluluğunu artıracak adımlardan kaçınılması ve İngiltere'ye AB içinden gelen göçmenlerin sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilmeleri için ülkede 4 yıl çalışmış olma zorunluluğu getirilmesini talep ediyor.
Cameron, İngiltere'nin şartları karşılanmazsa halka AB'den çıkılıp çıkılmamasının sorulacağı bir referanduma gidileceği tehdidinde bulunuyor. Diğer ülkeler ise İngiltere'nin AB'de kalmasını isterken özellikle "4 yıllık çalışma şartına" karşı çıkarak bunun ayrımcılık içerdiğini savunuyor.
Ekonomi
Amsterdam, üye devletlerin kendi başına idare edebileceği sağlık sistemi, eğitim, emeklilik ve vergilendirme gibi meselelere AB'nin müdahil olmasını istemezken, birliğin daha çok, istihdamın artırılması, ekonomik büyüme ve Euro Bölgesi'nin güçlendirilmesine odaklanması gerektiğini savunuyor. Hollanda, kendi dönemi içinde çok yıllı bütçeler hazırlanmasını öngören bir teklifi gündeme getirecek.
Hollanda 1 Haziran'da AB dönem başkanlığını Slovakya'ya devredecek.