AB, İran'a yaptırımları onayladı

Yaptırımların, enerji, taşımacılık, ticaret ve bankacılık sektörlerini kapsadığı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- AB dışişleri bakanlarının, İran'a ilave yaptırımları onayladığı bildirildi.

AB toplantısı sürerken basına konuşan bir diplomat, yeni yaptırımların enerji, taşımacılık, ticaret ve bankacılık sektörlerini kapsadığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi kararlarının ötesine geçen AB'nin ek yaptırımlarının birkaç hafta içinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

Petrol ve doğalgaz sektörüne yeni yatırımlar yasaklanıyor

İran'ın petrol ve doğalgaz sektörüne yeni yatırım, teknik destek ve teknoloji transferi yasaklanacak.

Bu hafta içinde AB resmi gazetesinde yayımlanmasıyla geçerlilik kazansa da bazı üye ülkelerdeki iç onay süreci nedeniyle AB genelinde yürürlüğe girişi haftalar alacak olan ilave yaptırımlarla İran'a, bankalarına ve sigorta şirketlerine yeni şube yasağı ve büyük meblağlı transferlerde onay alma zorunluluğu gibi yeni kısıtlamalar getirilecek.

Yeni yaptırımlarla İran şirketlerinin Avrupa'daki varlıklarının dondurulması kolaylaşacak.

BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyum için silah yapımında da kullanılabilen malzemelerin İran'a satışını yasaklayacak olan AB, nükleer faaliyette kullanılacak malzeme taşıdığından şüphelenilen İran gemilerinin uluslararası sularda denetlenebilmesine onay verecek.

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ilave yaptırımların nükleer faaliyetleri konusunda müzakerelere girmesi için İran üzerindeki baskıyı artıracağını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Werner Hoyer ise, "Amaç İran'ı müzakere masasına geri getirmek" diyerek bu yaklaşımı doğruladı.

İran'a ilave AB yaptırımlarını yumuşatmak için çaba gösteren İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise, AB içinde hiçkimsenin İran'ın nükleer programı sorununun sadece yaptırımlarla çözüleceğini savunmadığını belirterek "Yaptırımların dezavantajı da var. Bu sayede (İran'da) yanlış kişileri güçlendirip zenginleştirebilirsiniz" uyarısında bulundu.

 İran mektubunu IAEA'ya sundu

Öte yandan, İran yönetimi nükleer takasa ilişkin ikinci mektubu bugün Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Yukiya Amano'ya sundu.

İran'ın IAEA nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, Amano ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "ülkesinin ABD, Rusya ve Fransa'dan oluşan Viyana Grubuyla zenginleştirilmiş uranyum takasına ilişkin görüşmelere başlamaya hazır olduğunu" söyledi.

Sultaniye görüşmelerin tarihine ilişkin bir soruya, "Biz hazırız, hemen bugün de görüşebiliriz" yanıtını verdi.

Mektubun içeriğine ilişkin detay vermek istemeyen Sultaniye, ülkesinin nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu yineleyerek, tıp alanında kullanılmak üzere tamamen insani amaçlar için, Viyana Grubu ülkelerinden zenginleştirilmiş uranyum almak istediklerini bildirdi.

IAEA Başkanı Yukiya Amano'ya sunduğu mektubun Viyana Grubu ülkelerine iletileceğini anımsatan Sultaniye, "Viyana Grubu ülkelerini yeniden görüşme masasına davet etmelerinin ülkesinin iyi niyetini gösterdiğini" kaydetti.

Sultaniye ile IAEA Başkanı Yukiya Amano arasındaki görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü ve basının görüşmeden görüntü almasına izin verilmedi.

Viyana Grubuyla yapılan ilk görüşmenin ardından İran'ın takas işlemini ülke içinde yapmak istemesi üzerine çıkmaza giren görüşmelerin, Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuk yapması ve İran'ın uranyumu Türkiye'ye göndermeye hazır olduğunu kabul etmesi üzerine yeniden başlaması bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir