AB Komisyonu, Rehn'i yalanladı

AB Komisyonu sözcüsü Hohmann, "NATO ve AB iki farklı yapı ve kurumdur. Bu konular birbirine bağlanamaz" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Yeni NATO genel sekreterinin atanmasında Türkiye'nin benimsediği tavrın, AB üyelik sürecini olumsuz etkileyeceğini söyleyerek Ankara'nın tepkisini çeken AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, kendi kurumu tarafından yalanlandı.

AB Komisyonu sözcüsü Christianne Hohmann, "NATO ve AB iki farklı yapı ve kurumdur. Bu konular birbirine bağlanamaz. Yani Türkiye'nin AB'ye katılım süreci, Türkiye'nin NATO'daki kararlarıyla bağlantılı değildir" dedi.

Olli Rehn, cumartesi günü NATO zirvesinde, Danimarka başbakanlığından istifa ederek yeni NATO Genel Sekreteri olarak atanmasından önce Anders Fogh Rasmussen'le ilgili müzakerelerin sürdüğü saatlerde Finlandiya televizyonu YLE'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Avrupa'da geniş destek alan Avrupalı Başbakan Anders Fogh Rasmussen'i yeni NATO Genel Sekreteri olarak atanması konusunda desteklemeyerek hata yaptığını söylemeliyim" diye konuşmuştu.

Rehn, Ankara'nın Rasmussen'le ilgili çekincelerinin "biraz boş olduğunu" iddia ederek, "Bu, (Türkiye'nin tutumu) Avrupa gözlüğüyle bakıldığında iyi görünmüyor. Çünkü ifade özgürlüğü çok temel bir değer. Aynı zamanda Türkiye AB üyesi olmayı hedefliyor. Bu kesinlikle AB üyesi ülkeler ve AB vatandaşları arasında ifade özgürlüğü gibi Avrupalı değerlerin Türkiye tarafından nasıl içselleştirildiğiyle ilgili sorular sorulmasına neden olacaktır" demişti.

Bu arada AB Komisyonu sözcüsü Hohmann, Rasmussen'e yeşil ışık yakması karşılığında AB'nin Türkiye ile dondurulan iki fasılda müzakereleri başlatacağı iddialarıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Bir diğer AB Komisyonu sözcüsü Pia Ahrenkilde Hansen ise Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "Türkiye'nin üyeliğine kendisi gibi çoğu AB üyesi ülkenin karşı çıktığı" iddiasının hatırlatılması üzerine, "müzakerelerin 27 üyenin onayıyla başlatıldığını" hatırlatarak, sürecin bugüne dek "müzakere çerçeve belgesine uygun ilerletildiğini" kaydetti.

Ahrenkilde Hansen, müzakerelerin tamamlanmasının ardından üyeliğe Türkiye'nin ve AB üyesi ülkelerin ortak iradesiyle karar verileceğine dikkati çekti.