AB Komitesi'den Türkiye'ye uyarı
Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, Türkiye'de bazı hastane ve bakım merkezlerinin koşullarının iyileştirilmesini istedi.
STRASOBURG - Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, 23 Kasım-4 Aralık 2006 tarihleri arasında Türkiye'ye yapılan ziyaretlerle ilgili raporunu bugün yayınlandı.
Raporda, Bakırköy, Elazığ ve Samsun ruh ve sinir hastalıkları hastanelerine ve İstanbul Kumkapı göçmen gözaltı merkezi ile Gaziantep ve Elazığ'daki huzur ve bakım evlerindeki eksiklik ve sorunların giderilmesine ilişkin tavsiyeler ve Türk hükümetinin bu tavsiyelere ilişkin yanıtları yer alıyor.
Tavsiyeler arasında, "hastanelerde bulunan hastalara görevliler tarafından sözlü hakaret ve kötü muamele yapıldığı" yolundaki iddialara değinilerek, "gereken önlemlerin alınması ve kötü muamele yapan görevlilerin cezalandırılması" isteniyor.
Hastaların kendi aralarındaki şiddet olaylarının da önüne geçilmesi istenilen raporda, üç hastanenin fiziki koşullarının düzeltilmesi öneriliyor.
Elazığ'daki hastanedeki büyük koğuşların küçültülmesi ve demir çubukların kaldırılarak buraya cezaevi değil, tedavi merkezi havası verilmesinin önemine işaret edilen raporda, Samsun'daki hastanedeki hijyen koşullarının iyileştirilmesi isteniyor.
Raporda üç hastanede de hastaların sağlıkları elverdiği müddetçe daha fazla havalandırmaya çıkartılmaları istenirken, özellikle Elazığ'daki hastanede hastaların kıyafet, Bakırköy'deki hastanede ise hastanenin fiziki koşullarıyla ilgili sorunların giderilmesi öneliriyor.
Üç hastanede de hastalara daha anlayışlı ve itinalı davranılması tavsiye edilen raporda, hastanelerdeki tıbbi kayıtların daha iyi tutulmasının önemine değiniliyor, doktorların, hastaları grup halinde görmeleri yöntemine son verilmesi isteniyor.
Raporda, İstanbul'daki göçmenler için gözaltı merkezinin fiziki koşullarının da iyileştirilmesi, Elazığ ve Gaziantep'deki huzur ve bakım evlerindeki tıbbi personel ve tedaviye yönelik diğer eksikliklerin giderilmesi tavsiye ediliyor.
Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren ve bağımsız uzmanlardan kurulu komite, üye ülkelerdeki cezaevi, karakol, akıl ve ruh sağlığı hastanelerini haber vermeden teftiş etme hakkına sahip bulunuyor.
Komite,yayınladığı raporları daha sonra, Avrupa Konseyi'nin karar organı konumundaki bakanlar komitesine sunuyor.