AB, Nabucco'ya ayrılan ödeneğe onay vermedi

Nabucco desteğinden, özellikle Almanya'nın itirazı nedeniyle tamamen vazgeçildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL/MOSKOVA - Küresel krizle mücadele kapsamında AB ortak bütçesinde önceki yıllarda kullanılmayan 5 milyar euroluk ödeneğin 3,5 milyar eurosuyla enerji projelerini destekleme kararı alan AB Komisyonu'nun stratejik önemde gördüğü Nabucco projesi için ayırdığı 250 milyon euroya, üye ülkeler onay vermedi.

Edinilen bilgiye göre, AB ödeneğinin üye ülkeler arasında daha dengeli dağılımı için önce 200 milyon euro indirilen Nabucco desteğinden, özellikle Almanya'nın itirazı nedeniyle tamamen vazgeçildi.

Yapımına başlanması için hükümetlerarası ve ev sahibi ülke anlaşmalarını bekleyen Nabucco'nun 8 milyar euro ulaşan finansmanı, AB'den gelecek 250 milyon euronun risk sermayesi olarak kullanılmasıyla kolaylaşacaktı.

Azerbaycan başta olmak üzere Hazar ve Orta Doğu'dan temin edilecek doğal gazı Türkiye'den başlayarak Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya ulaştıracak Nabucco'yu, ticari açıdan Baltık denizinin altından Rusya ve Almanya'yı birbirine bağlayacak Kuzey Akımı projesine rakip gören Berlin yönetimi, AB'nin destekleme konusunda, 'ya her 2 proje ya da hiçbiri' anlayışında olması görüşünü savunuyor.

AB Komisyonu ise Kuzey Akımı'nın aksine doğal gazda Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığını azaltacak Nabucco'yu "stratejik önemde" görüyor.

Medvedev: Projeye katılım için davet aldık

Öte yandan, Rusya'nın doğal gaz devi Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev, Nabucco doğal gaz projesine katılmaları için davet aldıklarını ancak, bunu reddettiklerini söyledi.

Medvedev, Rus Vesti televizyonuna yaptığı açıklamada, Nabucco'ya dahil olmaları için davet aldıklarını ancak, Gazprom'un Rus doğal gazını Avrupa pazarına ulaştırmak için kendine ait projeleri olması yüzünden bu öneriyi kabul etmediklerini kaydetti.

Nabucco ve Gazprom'un kendilerine ait değişik projeleri bulunduğunu ifade eden Medvedev, "Gazprom, Avrupa pazarına doğal gaz ulaştırmak için Almanya'nın 'E.On' ve 'BASF' şirketleri ile Kuzey Akım'ı, İtalya'nın ENİ şirketiyle de Güney Akım boru hatlarını ortak inşa etmekte" dedi.

Rus RBC Daily gazetesi de konuyla ilgili haberinde, Dünya Bankası'nın Nabucco'ya maddi desteği, projeye dahil olan tarafların aralarında anlaşmaya varması halinde vereceğine dikkati çekti.