AB, Ortadoğu barışı için ikinci kez toplanacak

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, toplantının barış girişimlerinin ele alınacağı ikinci ayağına Türkiye'yi davet etmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB), Orta Doğu barışı için Mısır, Filistin Yönetimi ve Ürdün'le 15 Martta ikinci kez görüş alışverişinde bulunacak.

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, ilki Gazze'deki ateşkesin ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katılımıyla 26 Ocakta yapılan toplantının barış girişimlerinin ele alınacağı ikinci ayağına Türkiye'yi davet etmedi.

İlk toplantıya katılan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ve Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Çek Cumhuriyeti tarafından ikinci kez davet edildi. Ürdün'ü AB Büyükelçisi Ahmed Masadeh temsil edecek.

Toplantıda AB adına Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ve AB'nin gelecek dönem başkanı İsveç bir temsilciyle hazır bulunacak.

Bu arada AB Dönem Başkanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin Orta Doğu toplantısının pazar günü akşam yemeği tarzında düzenlenen ikincisine neden davet edilmediği sorusuna cevap vermekten kaçındı.

Dönem Başkanlığından yapılan açıklamada, toplantının amacının "Filistin topraklarındaki mevcut durumun ve Orta Doğu müzakerelerine arabuluculukta Mısır'ın rolünün tartışılmasına" yönelik olduğu belirtildi.

İsrail yanlısı tutumuyla bilinen AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze saldırılarını ilk olarak "meşru müdafaa" olarak gördüğünü açıklamış, tepki çekince de geri adım atmıştı.