AB, Portekiz'i bütçe konusunda uyardı

AB, bütçe kesintisi hedefine ulaşamaması halinde daha fazla kesinti yapılması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL/LİZBON - AB, Portekiz'i, bütçe kesintisi hedefine ulaşamaması halinde daha fazla kesinti yapmaya hazır olması konusunda uyardı.

AB Komisyonu raporunda, Portekiz'in bütçe açığını bu yıl gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 8,3'üne indirme hedefinin, vergi dışı gelirler ve sermaye harcamalarını azaltmadan beklediği kaynağı elde edememesi durumunda sorunla karşılaşabileceğine dikkat çekildi.

Portekiz'in, on yıldır ekonomisinin yavaş büyüme halinde olduğu ve düşük verimlilik ile potansiyel büyüme sıkıntısı çektiğine işaret edilen raporda, bu ülkenin, önemli ticari ortaklarına ihracatını artırdıktan sonra yüksek iç talepten daha fazla vergi alabileceğini beklediği ifade edildi.

Portekiz'in yeterli yabancı yatırımı çekemediği ve tekstil ile deri imalatı gibi emek yoğunluklu sektörlerde mevcut ücret seviyeleriyle küresel düzeyde uzun süre rekabet edemeyeceği vurgulanan raporda, Portekiz'e, eğitimi ve öğretimi iyileştirmede ''yapısal reformları'' yapması ve hizmet, enerji sektörü ile telekomünikasyon şirketlerini rekabete açması çağrısında bulunuldu.

Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Ekonomideki performans hükümetin tahminlerinden daha kötü olursa özellikle bu yıl ek önlemlere ihtiyaç duyulabilir. Bu tahmin edilenden daha kötü sonuç veren 2009 bütçe açığı gerçeğiyle özellikle ilgili'' dedi.

Portekiz'in, 2008 yılında GSYH'ye oranı yüzde 2,8 olan bütçe açığı, küresel ekonomik krizle birlikte ekonomiyi teşvik için hükümetin yaptığı ciddi orandaki harcamalardan sonra geçen yıl yüzde 9,3'e fırladı.

Bu yıl bu açığı GSYH'nin yüzde 8,3'üne çekmeye çalışan hükümet, 2013 yılına kadar ise AB'nin belirlediği oran olan yüzde 3'ün altına indirmeyi hedefliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, geçen ay Portekiz'in kredi notunu indirerek, ''AA''dan ''AA(-)''ye çekmişti.

2 milyar euro tahvil ihracı

Bu arada, Portekiz bugün 2 milyar euro tutarında tahvil ihraç etti.

Kamu Borçlanma İdaresi, internet sitesinde, 10 yıl vadeli yüzde 4,340 faizli 1.195 milyar euro ve 2 yıl vadeli yüzde 1,715 faizli 805 milyon euro tutarında tahvil ihraç ettiğini açıkladı.

İdarenin Başkanı Alberto Soares, tahvil ihracıyla ilgili, ''Çok iyi gitti. Talep çok yüksekti'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir