AB, Trump'ın müzakere talebini reddetti

AB, ABD'nin çekildiği Paris iklim anlaşmasına taraf ülkelerle işbirliğini artıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) Paris iklim anlaşmasını uygulamaya geçmesini sağlamak için anlaşmaya imza atan ülkelerle işbirliğini artıracağını açıklayarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmayı yeniden müzakere talebini reddettiğini ortaya koydu.

ABD Başkanı Trump 1 Haziran'da 195 ülkenin imzaladığı anlaşmayı yeniden müzakere etmeyi talep etmiş, Trump'ın bu talebi diğer ülkelerde umutsuzluğa neden olmuştu.

AB, bunun ardından küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme kıyasla iki derecenin altında kalması hedefini hayata geçirebilmek için çevreyi en çok kirleten ekonomi olan Çin ile işbirliği yapacağını belirtmişti.

AB dışişleri bakanları, bugün yaptıkları ortak açıklamada Paris anlaşmasının "belirli bir amaç doğrultusunda hazırlandığını ve yeniden müzakere edilemeyeceğini" belirttiler.

'Derin üzüntüyle karşılıyoruz'

Açıklamada, "Bakanlar Konseyi, ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilme konusunda aldığı tek taraflı kararı derin üzüntüyle karşılıyor" denildi.

AB dış politikadan sorumlu yetkilisi Federica Mogherini, bugünkü bakanlar toplantı sırasında basına yaptığı açıklamada AB'nin, iklim anlaşmasına uyulmasını "çok güçlü bir dil" ile savunacağını belirtti.

Mogherini, "Paris anlaşmasının, Trump'ın geri adım atmama kararına rağmen devam ettirilmesi için güçlü küresel ittifaklar inşa ediyoruz" dedi.

Trump, anlaşmada yer almanın ABD ekonomisini zayıflatacağını, istihdamı azaltacağını, ulusal egemenliği sınırlayacağını ve ülkesinin rekabet gücüne kalıcı zarar getireceğini savunuyor.