AB ve Japonya serbest ticaret görüşmelerine hız verdi
AB ve Japonya, korumacı politikaların etkilerinden korunmak için yürüttükleri serbest ticaret anlaşması görüşmelerine hız verdi. Olası bir anlaşmanın ABD şirketlerine zarar verebileceği ve bu ülkeyi TPP anlaşmasına dönmek zorunda bırakabileceği ifade ediliyor.
Japonya ve Avrupa Birliği uzmanları, küresel ekonomiyi tehdit eden korumacılığa karşı durabilmek için serbest ticaret anlaşması görüşmeleri yürütüyor.
İki taraf arasında 2013 yılında başlayan görüşmeler, Japon otomobilleri ve parçaları ile Avrupa ürünü şarap, peynir, makarna ve diğer gıda maddeleri üzerindeki gümrük vergileri gibi başlıca pürüzlü konuları aşmak için geçen haftadan bu yana hemen her gün yapılıyor.
AB ticaret sorumlusu Cecilia Malmstrom pazartesi günü, gelecek hafta Japonya ile bir ön anlaşma imzalanmasının mümkün olduğunu söylemişti.
AB tahminlerine göre taraflar arasındaki karşılıklı ticaret üçte bir oranında büyüme kapasitesine sahip.
ABD şirketleri anlaşmadan zarar görebilir
Japonya ile AB arasındaki böyle bir anlaşma, özellikle Başkan Donald Trump'ın ABD'yi bu yılın başında Trans Pasifik Ortaklık anlaşmasından (TPP) çıkarmış olması nedeniyle Amerikan şirketlerinin zararına olabilir.
Mizuho Research Institute'ten Junichi Sugawara, söz konusu anlaşmanın, Japonya'daki Amerikan şirketlerini dezavantajlı durumda bırakabileceğini çünkü Avrupalı şirketlere karşı aynı pazarlarda rekabet ettiklerini söyledi.
Böyle bir anlaşmanın, ABD'yi yeniden TPP anlaşmasına dönmeye ikna edebileceğini belirten Sugawara, "Amerikan tarafı Japonya'dan daha olumlu pazar erişimi talep edebilir, o zaman Japonya ABD'yi tekrar TPP'ye çekmek için AB'yi koz olarak kullanabilir." dedi.