AB: Yunanistan daha fazla önlem almalı

AB Komisyonunun ekonomiden sorumlu komiseri Rehn, "Belirlenen ekonomik hedeflere ulaşılması için yeni önlemler alınması gereğinin" altını çizdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - AB Komisyonunun ekonomiden sorumlu komiseri Olli Rehn, Yunanistan'da bütçe açığının kapatılması için daha fazla önlem alınması gerektiğini söyledi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret eden Rehn, Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu ile biraraya geldi.

Rehn, görüşmeden sonra,  ülkede ekonomik dar boğazdan çıkılması için daha fazla önlem alınması gerektiğini ve hükümeti bunları değerlendirmesi ve uygulamaya alması için cesaretlendirdiğini kaydetti.

Yunan hükümetinin ekonomik zorluklarla mücadele vereceğine olan inancını dile getiren Komiser, "Hali hazırda uygulanacakları açıklanan önlemleri olumlu karşıladığını da" vurguladı.

"Mücadele sırasında başa çıkılması gereken tehlikeler bulunduğuna" dikkati çeken Rehn, "Belirlenen ekonomik hedeflere ulaşılması için yeni önlemler alınması gereğinin" altını çizdi.

Rehn, "Harcanan çabanın kolay olmadığını biliyoruz ancak AB Komisyonu Yunanistan'ı, Yunan halkının çıkarı çerçevesinde ekonomisini yörüngesine oturması için desteklemeye devam edecektir" diye konuştu.

Öte yandan Papakostandinu ise, Hükümetin, istikrar ve kalkınma programı doğrultusunda yeni önlemlerin de alınmasını kapsayacak biçimde, elinden geleni yapacağını söyledi.

Rehn ile görüşmesini "açık ve yapıcı" olarak nitelendiren Maliye Bakanı, AB Komiseri'ne istikrar ve kalkınma programı hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Papakostandinu, söz konusu programın "Riskli ve tehlikeli" tarafları olduğunu belirtti.

Öte yandan, Yunan basını, alınması beklenen ek önlemlerin KDV'nin yüzde 21'e yükseltilmesi, akaryakıta ek zam yapılması, ödeneklerde yüzde 10 oranına ulaşan kesintiye gidilmesi, sigara ve alkollü içeceklerde fiyat artışı, emekli maaşlarının dondurulması, 14. maaşın kesilmesi ve emeklilik yaşının 65'in üzerine çıkması gibi düzenlemeleri kapsayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Ortalama emeklilik yaşı 61 olan Yunanistan'da çalışanlara Noel'de tam maaş, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için ise 14. maaş olarak nitelenen yarımşar maaş ikramiye veriliyor.

Ekonomik düzenlemelerde hedef

AB'nin Şubat ayı başında mali planını onayladığı Yunanistan, geçen yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 12,7'si oranındaki bütçe açığını, 2012 yılına kadar GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indirmeyi hedefliyor.

Yunan hükümeti, kamu sektöründeki israfı azaltacağını ve bu hedefe ulaşmak için vergilendirmede reform yapacağını açıklamış ancak AB, Yunanistan'dan, planladığı adımlar konusunda 16 Mart'a kadar daha fazla ayrıntı vermesini istemişti.

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, daha önce açıkladığı ekonomik istikrar ve kalkınma paketi önlemleri çerçevesinde, kamuda işe alımların durdurulacağını, maaşlara zam yapılmayacağını, ödeneklerde ise yüzde 10 oranında kısıtlamaya gidileceğini açıklamıştı.

Papakostantinu ise program çerçevesinde, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşları dondurulurken, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak, yüzde 40'a kadar varan vergi getirilmesi ve kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü kaydetmişti.   

Maliye Bakanı, kamu çalışanlarına verilen ikramiyelerin kaldırıldığını, borsada yer almayan KİT yöneticilerinin ücretlerinde yüzde 50'ye varan kısıtlamalar getirildiğini ve değeri 400 bin avronun üzerinde olan taşınmaz mal varlıklarının yıllık yüzde 1 oranında vergilendirilmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.

Papakostandinu, 2010 yılı içerisinde sadece 2 bin avronun altındaki emekli maaşlarının yüzde 1,5 oranında artırılmasının öngörüldüğünü açıklamıştı.

İstikrar ve kalkınma programı

Papakostandinu ayrıca, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamasında da, "2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu" belirtmişti.

Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu belirtmişti.

Ekonomi ve İstikrar Programı'nda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğünü belirten Bakan, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2013'te de yüzde 2 olarak şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir