AB'den Malta'ya parayla vatandaşlık tepkisi

Malta'nın, 650 bin euro karşılığında vatandaşlık verme uygulamasını başlatacak olmasına, AB Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding, "Vatandaşlık satışa çıkarılmamalıdır" diyerek tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Malta'nın, üçüncü ülke vatandaşlarına 650 bin euro karşılığında pasaport sağlama kararına yönelik Avrupa Birliği (AB) içinden gelen tepkiler giderek büyüyor. 

Üçüncü ülke vatandaşlarının "Avrupa Birliği (AB) vatandaşlığı" kazanması anlamına gelecek olan bu karara en sert tepkiyi verenlerden biri AB Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding oldu. Reding, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yaptığı konuşmada, "AB antlaşmaları tarafından sağlanan hakların satılması fikrini beğeniyor muyuz? Kesinlikle hayır. Vatandaşlık satışa çıkarılmamalıdır" dedi. 

AP'deki Sosyalistler ve Demokratların lideri Hannes Swoboda, Avrupa ülkelerinden birinde vatandaşlık verilmesinin aynı zamanda "AB vatandaşlığı" verilmesi anlamına geldiğini kaydederek, "Bu nedenle konu sadece Malta'yı ilgilendiren bir konu değil, Avrupa'yı ilgilendiren bir konu" diye konuştu. 

Liberal grup üyelerinden Jan Mulder ise AB vatandaşlığı ticareti yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "AB vatandaşlarının hakları insan onuru ve güvene dayalı. Paha biçilemez olan bu değerler satılık değildir" ifadelerini kullandı. 

AP üyeleri, AB Komisyonu'ndan konuyla ilgili ilkeleri belirlemesini talep edilen bir kararı kabul etti. 

Malta, şubat ayı içinde devreye sokulması öngörülen ve benzerlerine bazı AB ülkelerinde de rastlanan uygulama çerçevesinde üçüncü ülke vatandaşlarına tanesi 650 bin eurodan 1800 pasaport vermeyi öngörüyor. Vatandaşlık için talepte bulunacakların aile bireyleri için yapılacak başvurularda da kişi başına 25 bin ile 50 bin euro arasında değişen oranlarda ücret talep edilecek. 

Bütçesi 3 milyar euro olan Malta'nın "para karşılığı vatandaşlık" uygulamasıyla 1 milyar avronun üzerinde gelir elde etmesi bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir