AB'den Tunus'a finans desteği
Tunus'taki küçük ve orta ölçekli işletmelere AB'den finans desteği.
Avrupa Birliği'nden (AB) Tunus'ta küçük ve orta ölçekli işletmelere verilmek üzere hazırlanan 10 milyon euroluk finans programının bugün resmen başladığı bildirildi.
Tunus'un başkentinde finans programının başladığını duyurmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Tunus Ticaret Bakanı Muhsin Hasan, küçük ve orta ölçekli işletmelerde nitelikli iş gücüne yönelik istihdam oluşturmanın önemine değinerek, gelecek 20 yıl içinde Tunus'taki hizmet sektörünün yeniden yapılandırılmasının zorunlu olacağını vurguladı.
Söz konusu toplantıda AB Tunus Büyükelçisi Laura Baeza, yaptığı konuşmada, "Bu program, hizmet sektöründe rekabet gücünün desteklenmesi çerçevesinde küçük ve orta ölçekli işletmelere aracısız teknik destek sağlamak için 10 milyon euroluk bir finans programıdır." dedi.
Baeza, destek alacak olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin taşımacılık, turizm, lojistik, geleneksel sanatlar, medya ve iletişim teknolojileri gibi sektörleri harekete geçireceğini, programın üç yıl içinde 400 işletmeyi kapsayacağını söyledi.
Tunus'ta işsizlikle mücadele hükümetin en önemli maddesini oluştururken, 18 Nisan'da başlayan "AB Tunus Derinlikli ve Kapsamlı Ticaret Anlaşması" müzakerelerinde görüşülen iki ana başlıktan birinin 'Hizmet Sektörü' olduğu biliniyor.
Avrupa ile ilişkilere ihtiyatlı yaklaşan ekonomi uzmanları bu alanda yapılacak anlaşmalarda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, 1995 yılında sanayi sektörüne ilişkin yapılan benzeri bir anlaşma sonucunda ülkedeki sanayi yapısının yüzde 40'nın yok olduğunu iddia ediyor.
Tunus hükümeti son olarak hazırladığı 5 yıllık kalkınma planıyla 2020'de ülkede yüzde 4'lük bir kalkınma sağlamayı hedefliyor. Buna göre şuan var olan kişi başı milli gelirin 4 bin dolardan 6 bin 200 dolara yükselmesi planlanıyor.