AB'nin "büyük genişlemesinin" 10. yılı

AB'nin aynı anda 10 yeni üyeyi bünyesine kattığı 1 Mayıs 2004'ün üzerinden 10 yıl geçmesi nedeniyle yapılan açıklamada, genişlemenin olumlu sonuçlarına dikkat çekildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, "Genişleme, Avrupa'nın DNA'sında var" dedi. 

AB'nin aynı anda on yeni üyeyi bünyesine katarak en büyük genişlemesini kaydettiği 1 Mayıs 2004'ün üzerinden 10 yıl geçmesi nedeniyle açıklama yapan Füle, genişlemenin hem katılan ülkeler için hem de önceden üye olan ülkeler için fayda sağladığını söyledi. 

Genişlemenin büyümeyi artırdığını ve yaşam şartlarını iyileştirdiğini belirten Füle, "Yeni üyelerin kattığı ekonomik dinamizm, sadece altı yılda üç milyon yeni iş yarattı. Almanya'nın yeni üyelere ihracatı neredeyse iki katına çıktı, İngiltere'nin ihracatı yaklaşık yüzde 50 arttı. Genişleme Hollanda'ya 11 milyar avroluk ek gelir sağladı" dedi. 

Füle, genişlemenin AB'nin küresel anlamda da büyümesini sağladığını vurguladı. 

AB kapısını çalan 7-8 ülke olduğunu söyleyen Füle, "AB içinde bazılarının şüphelerinin olduğu bir dönemde kapının çalınmasının son derece değerli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

AB, 1 Mayıs 2004'te Polonya, Malta, Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Slovenya'nın katılımıyla gerçekleştirdiği genişlemeyi, 1 Ocak 2007'de Romanya ve Bulgaristan'ın üye olmasıyla sürdürdü. Son olarak 1 Temmuz 2013'te Hırvatistan'ın üye olmasıyla AB'nin üye sayısı 28'e yükseldi. 

Genişleme sürecinde şu aşamada Türkiye, Karadağ, İzlanda, Makedonya ve Sırbistan aday ülke statüsüne sahip. Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova ise potansiyel aday ülke konumunda. 

Bu konularda ilginizi çekebilir