AB'yi Kıbrıs konusunda uyardı

Davutoğlu, Rum kesiminin, Kıbrıs sorunu çözülmeden Avrupa Birliği dönem başkanı olması durumunda AB ile ilişkilerin donacağını söylerken, Bağış "AB'ye üyelik Kıbrıs konusuna ipoteklenemez" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Kıbrıs Rum Kesimi'nin Kıbrıs'taki müzakereleri geciktirerek, tek taraflı olarak AB dönem başkanlığını alması durumunda Türkiye-AB ilişkilerinin donma noktasına geleceğini söyledi. Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle'yi ağırlayan Egemen Bağış ise "AB'ye üyelik Kıbrıs konusuna ipoteklenemez" dedi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişçenko ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Kıbrıs'taki müzakere süreci ile ilgili soru üzerine, Kıbrıs'taki amaçlarının bir an önce çözüme ulaşılması ve Temmuz 2012'deki Rum tarafının AB dönem başkanlığının ortaklaşa üstlenilmesi olduğu söyledi.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer bu olmazsa, Kıbrıs Rum tarafı bu müzakereleri geciktirerek gelecek sene 2012 Temmuzunda tek taraflı olarak dönem başkanlığını alırsa bu sadece Adada bir çözümsüzlük anlamına gelmez aynı zamanda Türkiye ile AB ilişkilerinin tıkanıklığın ötesinde donma noktası anlamına gelir. Bunu açık bir şekilde Sayın Stefan Füle'ye de söyledim. Biz Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin çözüm olmadan üstleneceği bir dönem başkanlığında Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin sürdürülebileceği kanaatinde değiliz."

 

AB sürecinde artık Kıbrıs istismar edilmesin

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin üzerinde, "haksız bir takım baskıların, engellerin, Kıbrıs konusunun istismar edilmesinin artık ortadan kalkması gerektiğini" söyledi.

Bağış, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle'yi ağırladı. Bakan Bağış ve Füle'nin baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Bağış, daha sonra yapılan ortak basın toplantısında, Türkiye'nin AB Bakanlığını kurarak AB üyeliği hedefi konusunda ne kadar kararlı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Füle'nin son derece yapıcı bir tavırla Türkiye'ye geldiğini vurgulayan Bağış, müzakere sürecinde komisyonun sergilediği yapıcı tutuma teşekkür etti.

Komisyonun, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin canlandırılması için üye ülkeler nezdinde daha fazla çaba sarf etmesini beklediklerini vurgulayan Bağış, "Türkiye'nin geleceği Avrupa Birliği'nde, Avrupa Birliği'nin geleceği de Türkiye'dedir. Türkiye, Avrupa Birliği mahallesinin dışlanmış çocuğu olmayı kabul edemez. Türkiye bulunduğu her yerde mahallenin en saygın üyelerinden biri olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir" dedi.

AB'ye üyelik Kıbrıs konusuna ipoteklenemez

Türkiye-AB ilişkilerinin engellemeler ve yapay tartışmalarla anılamayacak kadar değerli ve stratejik olduğunu belirten Bağış, iki taraf için de en hayırlı olanın bütün ön yargıların bir kenara bırakılarak sürecin hak ettiği mecraya kavuşması olduğunu söyledi. Bağış, şöyle devam etti:

"Şüphelerin yerini güvene, paranoyaların yerini öz güvene bırakacağı bir sürecin içerisine gireceğimizi bütün samimiyetimizle ümit ediyoruz. Bu bakımdan müzakere sürecimizin üzerinde, haksız bir takım baskıların, engellerin, Kıbrıs konusunun istismar edilmesinin artık ortadan kalkması gerekmektedir.

Biz taahhütlerimizin arkasındayız. Avrupa Birliği de oybirliğiyle aldığı 26 Nisan 2004 kararını uyguladığı sürece bu sorunların tamamen ortadan kalkmaması için bir sebep görmemekteyiz. Bugün gelinen aşamada ne AB'nin Türkiye'nin üyeliğini ne de Türkiye'nin AB sürecini Kıbrıs konusuna ipotekleme lüksünün olduğuna inanıyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir