Abbas yarın Kahire'ye gidiyor

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Fransa ve Mısır'ın ateşkes planını görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MADRİD - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze için acilen ateşkesin sağlanması amacıyla Fransa ve Mısır'ın sunduğu planı desteklediklerini ve bu inisiyatifi konuşmak üzere yarın Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceğini söyledi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile başkent Madrid'de görüşen Filistin Devlet Başkanı Abbas, düzenlenen ortak basın toplantısında, "Fransız-Mısır inisiyatifinin olumlu sonuçlanmasını, başarılı olmasını istiyoruz" dedi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının bugün 13. günü olduğunu, bölgedeki hastanelerin, okulların yıkılıp, yüzlerce masum kadın ve çocuğun öldüğünü belirten Abbas, önceliklerinin ateşkesin sağlanması olduğunu, daha sonra bölgede barış ve istikrar için iç programlarını uygulamayı istediklerini ifade etti. Ortadoğu'da barış olmadan dünyada tam barış olmayacak diyen Abbas, BM, AB, Rusya, Çin ve diğer birçok ülkenin bölgede barış istediğini kaydetti.

"Herkes kınadı, olay bireysel"

Abbas, bugün Lübnan'dan İsrail'e atılan roketlerle ilgili olarak yöneltilen soruya, "Bunu herkes kınadı bireysel bir şey olduğunu düşünüyoruz" cevabını verdi.

İspanya Başbakanı Zapatero da İsrail'in Gazze'ye saldırılarında masum insanların ölmesiyle ilgili, "Hiç kimse ya da hiçbir şey bunu haklı kılamaz" derken, İspanya olarak Gazze'ye, 1.5 milyon avroluk insani yardıma 5 milyon avro daha ek yaptıklarını açıkladı.

Zapatero da Fransa-Mısır planına tam destek verdiklerini belirtti ve ateşkesin acilen sağlanmasını, sonrasında daha dengeli yeni bir yol haritası üzerine çalışılması gerektiğini söyledi. İspanya Başbakanı, "Ortadoğu'da sürekli ve adil bir barış için olmazsa olmaz iki şart vardı. Bunlar, Filistin devletinin tanınması ve İsrail devletinin güvenliğinin garanti edilmesidir" dedi.