ABD, Ahıska Türklerinin başarısını konuşuyor

Ahıskalılar, ABD'nin Orta Batı bölümüne umut oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Dayton kentinde yaşayan Ahıska Türklerinin başarı hikayesine New York Times gazetesinden sonra ünlü Time dergisi de yer ayırdı. Dergi yazıyı, Ahıska Türkleri ile ilgili yazıyı ''Amerika İçin Çözümler'' başlığı altında kullandı. 

Son 5 yıl içinde Ahıska Türklerinin bulundukları bölgelerde hem yerel hem eyalet bazında siyasi, ekonomik ve sosyal başarılara imza atmaları Amerikan medyasının ilgisini çekti. İlk önce New York Times gazetesi Ahıska Türkleri hakkında bir makale yayımladı. Ardından Time dergisinin yeni sayısında ''Amerika İçin Çözümler'' başlığı altında Dayton'daki Ahıska Türklerinin bölgeye katkıları aktarıldı. 

Time dergisinde Alex Altman imzalı makalede, son 5 yılda 3 bin Türk mültecinin Dayton'a yerleştiği ve bu "yok olmuş bölgeyi" yeniden inşa etmeye başladığı yazıldı.  

Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi (ATACC) Başkanı işadamı İslam Şahbendarov'un açıklamasına yer veren Time, Ahıskalı Türklerin "Amerikan rüyasını gerçekleştirdikleri" ifadesine yer verdi. Dayton'da yabancı ülkede doğmuş bölge sakinlerinin oranı ABD'nin herhangi bir büyük şehriyle kıyaslanamayacak derecede az olsa da Ohio'nun güneybatısındaki bu şehrin hiç bir zaman bu derece bir kaynaşma noktası olmadığı belirtildi.  

ABD'nin sahipsiz Orta Batı şehirlerine umut oldular 

Time'daki yazıda, Dayton'da 1960 yılından bu yana nüfusunun yüzde 40 azaldığı ve üretime bağlı işlerin azalmasının orta sınıfı zayıf bıraktığı ifade edildi. Kent yöneticisi Tim Riordan'ın bu durumla igili, ''Biz gerçekten sert çarpıldık'' sözüne yer veren dergi, 2009 yılında Dayton'ın ekonomisini yenileme ve büyütme yönünde farklı bir yol çizmeye başladığı kaydedildi. 

Kulaktan kulağa duyulmasıyla Rusya'daki zulümden kaçarak mülteci statüsünde ABD'ye gelen devletsiz "bir avuç vatansız etnik azınlık olan Ahıska Türklerinin" 2006 yılında ucuz konut ve iş cazibesi nedeniyle Dayton'a yerleştiği ifade edildi. Dayton'daki Türk toplumunun liderlerinin Dayton'un en iyi destekçileri olduğu ve yabancı yatırımları davet ettikleri, ayrıca kendi nakitlerini kamyon taşımacılığı, lojistik ve gayrimenkul işletmeleriyle yerel ekonomiyi pompaladıkları belirtildi.  

Time'daki yazıda, Dayton'da Ahıskalılar dışında Orta Afrikalılar, Hintliler ve İspanyolların da yaşadığı kaydedildi. 

NYT: ''Sahipsiz şehirleri ayağa kaldırdılar'' 

Time dergisinden önce New York Times gazetesinde çıkan yazıda, Amerika'nın can çekişen Orta Batı şehirlerine göçmenler yerleştirildiği ve  bunlar arasında Ahıska Türklerinin Kuzey Dayton'da ''kıyamet sonrası manzaralı", sahipsiz şehirleri ayağa kaldırdıklarını dile getirmişti.  

ATACC Başkanı İslam Şahbendarov'dan görüş alan gazete, Şahbendarov'un ''çok iyi kabul gördüğümüz yerlere yatırım yapmak istiyoruz ve Dayton'da biz iyi kabul gördük'' açıklamasına yer vermişti. 

Türk diasporasına da güç katıyorlar 

ABD'ye kolay uyum sağlayarak Amerikalıların sevgi ve sempatisini toplayan Ahıskalılar, Türk toplumu için de önemli bir diaspora gücü sağlıyor. Ahıska Türkleri, Ermeni tasarısına karşı mücadeleler başta olmak üzere birçok milli davada Türkiye'nin yanında yer alıyor. 

Dayton başta olmak üzere Louisville, Seattle, Atlanta, Philadelphia, St. Louis, Portland, Chicago, Denver, Houston ve New York şehirlerinde yaklaşık 20 eyalette 20 bine yakın Ahıskalı Türk yaşıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir