ABD Başkanı Obama'dan Türk girişimciye büyük onur

Obama, kurulduktan kısa süre sonra ABD'nin en büyük yoğurt firmalarından biri haline gelen Chobani'nin sahibi başarılı Türk girişimcisi Hamdi Ulukaya'yı "Küresel Girişimcilik Büyükelçisi" olarak onurlandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, kurulduktan kısa süre sonra ABD'nin en büyük yoğurt firmalarından biri haline gelen Chobani'nin sahibi Türk girişimci Hamdi Ulukaya'yı "Küresel Girişimcilik Büyükelçisi" olarak onurlandırdı. 

ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da dün iş dünyasında girişimci kimlikleriyle ön plana çıkan başarılı iş adamlarını ağırladı. Obama, hem ABD içerisinde hem de ülke dışında kendisini temsil edecek iş dünyasının 11 önemli girişimcisini "Küresel Girişimcilik Büyükelçisi" olarak onurlandırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) ortaklığıyla belirlenen ABD Başkanının Küresel Girişimcilik Büyükelçileri arasında, ABD yoğurt piyasasının büyük kısmını elinde bulunduran Chobani'nin sahibi Türk girişimci Hamdi Ulukaya da yer alıyor. 

Beyaz Saray'da Başkan Obama ile gerçekleştirdikleri görüşme sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ulukaya, başarı hikayesini Obama ile paylaştığını söyledi. 

Ulukaya, Obama'nın girişimcilik büyükelçiliği üzerinde özellikle durduğunu belirterek, insanları girişimciliğe teşvik etmek için çabaladığını ve bu noktada bir komite kurulmasını istediğini anlattı. Başarılarıyla kendilerinden söz ettiren girişimcilerin tecrübelerini paylaşmasının, girişimciliğin daha yaygın olmasının önündeki sorunların ve bunların çözümleri için ne tür adımlar atılması gerektiğinin önemine işaret eden Obama'nın, bu alandaki büyükelçileri arasına kendisini de dahil etmesinden büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. 

Obama, Chobani'nin hikayesini dinledi

Ulukaya, ticaret, teknoloji, moda gibi farklı sektörlerden girişimci iş adamlarının seçildiğini belirterek, "Değişik sektörlerden iş adamları var. Çok başarılı olanları seçilmiş ama tabii ki tek neden bu değil. Burada önemli olan sıfırdan başlayıp, girişimci ruhuyla bir şeyler başarmış ve bunu yaparken de etrafını etkileyebilmiş kişiler. Bu belirlenen insanlar arasında kiminle konuşsanız ayrı bir başarı hikayesine şahit oluyorsunuz" dedi. 

Obama ile yaklaşık bir saat görüştüklerini ifade eden Ulukaya, "Kendisine Türkiye'den ABD'ye geldiğimi, Chobani'nin kuruluşunu anlattım. Şimdi bizim yoğurtlarımız ABD'de çok popüler. Obama, bizim hikayemizi ilgiyle dinledi" diye konuştu. 

'Anadolu'nun her köşesinden girişimci çıkar' 

"Başkan Obama'nın bizi girişimcilik büyükelçileri arasına alması her şeyden önce çok onur verici" diyen Ulukaya, Obama'ya tecrübelerini anlattıklarını, Obama'nın da görüşlerini kendileriyle paylaştıklarına değindi. Ulukaya, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Anadolu'nun küçük kasabasından gelip böyle şeyleri tadabilmek oldukça güzel. Benim için burada önemli olan aslında benim bildiklerimi paylaşabilmem. Bu, beni daha da heyecanlandırıyor. Bizi yakından takip edenlere bildiklerimizi nasıl anlatabiliriz, onların hayallerine ulaşmasına nasıl yardımcı olabiliriz, benim için bunlar daha önemli. Anadolu'nun her köşesinden o kadar çok girişimci çıkar ki bizim potansiyelimiz gerçekten çok büyük. Yeterki kendilerine inansınlar. Zaten girişimcinin fazla bir eğitime ihtiyacı yok, onların başarılı olması için inanmaları gerekiyor. Onları inandırmak için de böyle hikayelere ihtiyaç var." 

Ulukaya, atacakları adımlarla ilgili büyükelçilerle yeniden kısa zamanda bir araya geleceklerini, yurt dışı gezilerine katılarak ABD'yi girişimcilik büyükelçisi olarak temsil edeceklerini kaydetti. 

2013'te satışları 1 milyar doları aştı

Hamdi Ulukaya, Chobani'yi yaklaşık 9 yıl önce kurdu. Cebindeki birkaç bin dolarla ABD'ye dil öğrenmek için gelen Ulukaya, 2005'te krediyle New York'un dışında küçük bir yoğurt fabrikası satın aldı. Ulukaya, Chobani'yi aradan geçen zamanda ABD'nin yoğurt pazarında önemli bir yere ve popülariteye sahip marka haline getirdi. ABD'de en çok satan yoğurt markalarından biri haline gelen Chobani'nin satışları 2013'te 1 milyar doları aştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir