”ABD devletinin Citigroup'taki hissesi yüzde 40'a çıkabilir”

Wall Street Journal gazetesi, Obama yönetiminin, planı destekleyip desteklemediği konusunda bir işaret bulunmadığını yazdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Wall Street Journal gazetesindeki habere göre, ABD devletinin, Citigroup'taki hissesinin yüzde 40'a kadar çıkabileceği bildirildi.

Habere göre, ABD hükümeti yetkilileriyle görüşen Citigroup bankası yöneticileri, görüşmelerin, devletin bankadaki hisselerinin yüzde 25'e kadar olması şeklinde sonuçlanmasını umuyorlar.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, planı destekleyip desteklemediği konusunda bir işaret bulunmadığını yazan gazete, Citigroup'un, ABD hükümeti yetkilileriyle, ABD devletinin elinde bulunan 45 milyar dolar tutarında ve Citigroup'un yüzde 7,8'sine denk düşen imtiyazlı hisselerin önemli bir bölümünün adi hisseye dönüşmesi senaryosu üzerinde çalıştığını bildirdi.

Wall Street Journal, Citigroup yetkililerinin, bankanın imtiyazlı hisselerini alan Singapur hükümeti kontrolündeki Kamu Yatırım Şirketi, Abu Dabi Yatırım İdaresi ve Kuveyt Yatırım İdaresi gibi özel yatırımcıları bu imtiyazlı hisseleri adi hisseye dönüştürmek için ikna etmeye çalıştığını da yazdı.

Gazete, bu görüşmelerin, Citigroup ve diğer büyük ABD bankaların, konut sektöründeki kriz ve ekonominin yavaşladığı koşullarda kayıplarının artabileceği kaygılarının arttığını yansıttığı yorumunu yaptı.

New York Times gazetesinin internet sitesindeki haberde de Citigroup ile ilgili düşünülen planın, diğer büyük bankalar için de benzeri arayışların yolunu açabileceği belirtildi.

Citigroup'un ABD hükümetine yeni sermaye desteği vermesi için baskı yaptığını yazan Financial Times gazetesi ise banka yöneticilerinin şirketin geleceği konusunda gelecek haftalarda bir karar alınmasını beklediğini, ancak bu kararın, bu hafta şirketin hisseleri tekrar düşerse daha erken alınması uyarısında bulunduğunu kaydetti.

Konuya yakın bir kaynak Reuters'e yaptığı açıklamada, hükümetin, bankadaki hisselerinin yükselebileceği konusundaki görüşmelerin sürdüğünü, bir olasılığın imtiyazlı hisselerin adi hisselere dönüşmesi olabileceğini, ancak başka birçok olasılık bulunduğunu da ifade etti.

Hazine dönüştürmeye açık

Bu arada haberlere ilişkin yorum yapmaktan kaçınan ABD Hazinesi, bankaların sermaye yapısının güçlenmesi için imtiyazlı hisselerin adi hisselere dönüştürülmesine açık olduğunu bildirdi.

Hazine sözcüsü Isaac Baker, Hazine Bakanı Timothy Geithner'nın banka istikrar planına göre, kuruluşların, sermaye yapılarını güçlendirmeleri için değiştirilebilir tercihli hisselerini imtiyazlı hisselere ve daha sonra bunları adi hisselere dönüştürebileceğini açıkladı.

Baker, "Kuruluş ve düzenleyici kurumlar, kuruluşun uzun dönemli istikrarına katkıda bulunacağına ve ekonomimiz ile finansal sistemimizin uzun dönemli çıkarlarına olacağına inanırsa böyle bir talebi düşünmeye açığız" dedi.

Öte yandan, Hazine'nin, gelecek haftalarda ek sermaye ihtiyacı olup olmadığına karar vermek için 25 bankayı "dayanıklılık testine" tabi tutması bekleniyor.

Geçen hafta cuma günü Citigroup ve Bank of America'nın kamulaştırılacağı iddiaları, bu bankalarının hisselerinin önemli oranda değer kaybetmesine yol açmıştı.

Citigroup'un hisseleri cuma günü New York Borsası'ndaki işlemler sırasında 1,61 dolara inerek 1990 yılından bu yanaki en düşük seviyesine geriledikten sonra yüzde 22,3 değer kaybıyla 1,95 dolardan kapanmıştı. Bank Of America'nın hisseleri de yüzde 3,6 gerileyerek 3,79 dolar olmuş, bankanın hisseleri bir ara 2,53 dolara düşerek 1984'ten bu yanaki en düşük seviyesini görmüştü.

New York Borsası'nda kapanışla birlikte Citigroup'un piyasa değeri 10,6 milyar dolar, varlıkları bakımından ABD'nin en büyük bankası olan Bank of America'nın piyasa değeri 24,2 milyar dolar olmuştu.

Citigroup'un hisseleri bu yıl şimdiye kadar yüzde 71 değer kaybetti.