ABD durgunluğa geçen yıl girmiş

Maaş bordroları ve benzeri ip uçlarına bakılarak ekonomik aktivitelerin 2007 aralıktan sonra her ay düşmeye başladığı belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin durgunluğa bir yıl önce, Aralık 2007'de girdiği ve o tarihte, 73 ay (6 yıl 1 ay) süren ekonomik genişleme döneminin sona erdiği belirlendi.

ABD'nin durgunluk ile ilgili en güvenilir araştırma kuruluşu olarak kabul edilen, özel yapıdaki "Ekonomik Araştırmalar Ulusal Bürosu (NBER)" tarafından yapılan açıklamada, tarih belirleme komitesinin cuma günü toplandığı ve bu sonuca vardığı belirtildi.

Bir önceki ekonomik genişleme dönemi 10 yıl sürmüş ve 2001'de sona ermişti. 2007 aralık itibariyle geçen yaklaşık 12 aylık süreden ötürü bu durgunluk dönemi, Büyük Buhran'dan beri ABD'nin geçirdiği en uzun üçüncü uzun durgunluk unvanını almış durumda. Ekonomistlerin çoğunluğu bu dönemin gelecek yıl ortalarında, yaklaşık 18'inci ayını tamamlayarak sona ereceğini tahmin ediyor. Böyle olması halinde bu durgunluk dönemi, Büyük Buhran'dan sonraki en uzun süreli durgunluk olacak.

Önceki uzun durgunluk dönemleri 1970'lerin ortalarında ve 1980'larin başlarında yaşanmış her ikisi de 16'şar ay sürmüştü. NBER'in durgunluk tanımı, genel kabulün aksine, "2 çeyrek üst üste küçülme" şeklinde değil. Bu kuruluş, durgunluğu ekonomik aktivitelerdeki düşüşe, ekonomideki açıklara ve bunların bir kaç aydan daha uzun sürüp sürmediğine bakarak belirliyor. Maaş bordroları ve benzeri ip uçlarına bakılarak ekonomik aktivitelerin 2007 aralıktan sonra her ay düşmeye başladığı belirlendi.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Fratto, ulaşılan bu sonuca ilişkin bir açıklama yaptı. Sözcü, finansal krizin, ağustos 2007'den beri sürdüğünü anımsatarak, "şimdi önemli olan mali piyasaların ve kredi pazarlarının normale dönmesini sağlayabilmek, konutlar ile ilgili ilerleme sağlamak" dedi.