ABD ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 1 daraldı

Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6,3 daralan ABD ekonomisi, ilk çeyrekte de yüzde 5,5 küçülmüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin altında yüzde 1 daraldı. Böylece, ilk çeyreğe göre daha az daralan ekonomideki küçülme yavaşlamış oldu.

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, ikinci çeyrekte ekonominin yüzde 1 daraldığını bildirdi. Bakanlık, daha önce yüzde 5,5 olarak açıkladığı ABD ekonomisinin ocak-mart dönemindeki küçülmesini ise yüzde 6,4 olarak revize etti.

ABD ekonomisinde ilk çeyrekteki yüzde 6,4'lük daralma, 1982 yılının ilk çeyreğinden bu yanaki en büyük daralma oldu.

Ekonomistlerin yüzde 1,5 daralma beklediği ikinci çeyrekteki yüzde 1'lik küçülmeyle birlikte, ABD ekonomisi, kayıtların tutulmaya başladığı 1947 yılından bu yana ilk kez dört çeyrektir küçülmüş oldu. Geçen yıl ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0,5 ve dördüncü çeyrekte yüzde 6,3 daralmıştı.

Açıklamada, ilk çeyrekte yüzde 39,2 daralan ticari yatırımların ikinci çeyrekte de yüzde 8,9 küçüldüğü, ABD'de ekonomik faaliyetin üçte ikisini oluşturan ve ilk çeyrekte yüzde 0,6 artan tüketim harcamalarının ise yüzde 1,2 gerilediği belirtildi.

İlk çeyrekte yüzde 29,9 düşen ihracat, ikinci çeyrekte de yüzde 7 düştü.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ekonomideki durgunluğun yıl sonunda sona ereceğini düşündüğünü söylemişti. Bazı ekonomistler ise ekonominin tekrar büyümeye başlayacağı Temmuz-Eylül döneminde yüzde 1,5 oranında büyüyeceği tahmininde bulunuyor.

Her ne kadar durgunluk yıl sonunda sona erse bile işsizlik oranının artmaya devam edeceği, yüzde 9,5 ile 25 yılın en yüksek seviyesindeki işsizlik oranının, bu yıl sonunda yüzde 10'u bulacağı öngörülüyor.

Bernanke ve Fed'deki meslektaşları bu ay başında, ekonominin ve istihdam piyasasının uzun erimli sağlıklı bir sürece dönmesinin beş altı yılı alabileceği uyarısında bulunmuştu.