”ABD ekonomisi gelecek yıl tekrar dibi görebilir”

Roubini, artan petrol fiyatları, kamu borçları, faizler gibi etkenleri gözönüne alındığında gelecek yıl sonunda 'W' şeklindeki resesyonla, iki kez dip görüleceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SEUL - ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ABD'de resesyonun yıl sonuna doğru sona erebileceğini, ancak ekonominin gelecek yıl tekrar dibi görme olasılığının bulunduğunu söyledi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Dijital Foruma katılan Roubini, Reuters'e yaptığı açıklamada, "halen ABD'de ekonomik büyümenin dördüncü çeyrekte negatif olmasını bekliyorum ve gelecek yıl ilk çeyrekte olumlu büyüme görebiliriz" dedi.

Küresel krizi 2006 yılında öngören "kriz kahini" lakaplı Roubini, "ABD'de 'U' şeklinde olan resesyon, tahminen 24 ayda sona erecek. Pratik olarak resesyonun sonunda olduğumuzu söyleyen mevcut görüş birliğiyle karşılaştırılırsa, benim görüşüm; hayır. Resesyon sona ermeden önce altı ya da dokuz ay daha sürecek" diye konuştu.

Dün, küresel resesyonun yıl sonuna kadar muhtemelen sona ereceği yönündeki açıklaması iyimserliğe yol açan Roubini şöyle devam etti:

"Resesyonun yıl sonuna kadar sona erebileceğini söyledim, insanlar benim iyimser olduğumu söylediler. Ancak ben bir süredir aynı şeyi söylüyorum. Şimdiki (resesyonla ilgili) görüş birliğiyle karşılaştırıldığında, çok fazla iyimser değilim. Kıyamete gittiğimizi söyleyen insanlarla karşılaştırıldığında ise bir iyimser olarak düşünülebilirim."

Bir makalede 2010 yılında "kusursuz fırtına" olasılığından bahseden Roubini, "artan petrol fiyatları, kamu borçları, faizler, enflasyonla ilgili artan kaygılar ve ABD'de vergi indirimlerinin sona ermesi kombinasyonu gözönüne alındığında, gelecek yıl sonunda 'W' şeklindeki resesyonla, iki kez dibi görme riski var" dedi.