ABD ekonomisi yüzde 4.6 büyüdü

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde beklentilerle paralel olarak yüzde 4,6 büyüyerek, 2011'in son çeyreğinden bu yana en iyi performansını gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde beklentileri karşılayarak yüzde 4,6 arttı. Amerikan ekonomisi, böylece 2011'in son çeyreğinden bu yana en yüksek büyüme oranını kaydetti. 

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, ABD ekonomisinin ikinci çeyreğe ilişkin büyüme oranı yüzde 4,2'den yüzde 4,6'ya revize edildi. Üçüncü ve son kez revize edilen büyüme verisi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,5'lik bir artışa işaret etti. Yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme verisi ise yüzde 2,1'de sabit kaldı. 

GSMH fiyat endeksi yüzde 2'ye ulaştı

Veriler, GSMH fiyat endeksinin bir önceki tahminlere göre yüzde 0,1 artarak, yüzde 2'ye ulaştığını da ortaya koydu. Fiyatı değişkenlik gösteren gıda ve enerji kalemlerini içermeyen çekirdek enflasyon ise yüzde 1,7'de kaldı. 

İhracat, ikinci çeyrekte yüzde 11.1 arttı

Beklentiler doğrultusunda gerçekleşen büyümede artan yatırımlar ve ihracat etkili oldu. İlk çeyrekte yüzde 9,2 oranında azalan ihracat, ikinci çeyrekte yüzde 11,1 arttı. Reel yatırımlardaki artış ise yüzde 8,1'den, yüzde 9,7 revize edildi. Dayanıklı tüketim mallarındaki kaydedilen yüzde 14,1'lik artış dikkati çekti.  

Kişisel tüketim harcamalarındaki artış değişmedi

Kişisel tüketim harcamalarındaki artış ise değişmeyerek, yüzde 2,5 oldu. Öte yandan, yüzde 11,3 artan ithalat ise büyümeyi olumsuz etkiledi.  

Uzmanlar, ikinci çeyrekte beklentiler doğrultusunda gerçekleşen ve yaklaşık son 3 yılın en iyi performansı olan yüzde 4,6'lık büyümenin, yılın geri kalanı ve gelecek sene için iyiye işaret ettiğini belirtirken, ekonominin sürdürülebilir büyüme eğilimi yakaladığı öngörüsünde bulundular. 

Bu konularda ilginizi çekebilir