”ABD, Gürcü havaalanlarını denetimine alacak”

Saakaşvili, Bush'un Gürcistan'a yardım yollamasının karşılıksız olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİFLİS - Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, ABD Başkanı George W. Bush'un Gürcistan'a yardım yollama taahhüdünün, Amerikan ordusunun bu eski Sovyet cumhuriyetinin limanlarını ve havaalanlarını denetimine alacağı anlamına geldiğini söyledi.

Saakaşvili televizyonda yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı'nın, ABD'nin Gürcistan'da askeri ve insani operasyona başlayacağına dair açıklamasını duydunuz. Bu Gürcü limanlarının ve havaalanlarının, insani ve diğer misyonların yerine getirilmesi için ABD Savunma Bakanlığının denetiminde olacak anlamına geliyor. Bu gerginliğin hafifletilmesi için önemli bir açıklama" diye konuştu. Öte yandan Pentagon basın sekreteri Geoff Morrell, "bu misyonu yerine getirmek için herhangi bir havaalanını ya da limanı denetim altına almayı düşünmediklerini söyledi.

Tkeşelaşvili: Gürcistan yalnız bırakıldı

Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili, ayrılıkçı Güney Osetya bölgesindeki çatışmalarda, uluslararası toplumun Gürcistan'ı "yalnız bıraktığından" yakındı. Tkeşelaşvili, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, "Yalnız bırakıldık. Gürcistan'ın bugün bu durumda olmasının sorumluluğunun bir bölümünü de Rusya'nın saldırısına yeterince sert tepki vermeyen uluslararası topluma ait" dedi.

Gürcistan'ın tekrarlanan provokasyonlar nedeniyle "büyük çaplı bir askeri operasyona" sürüklendiğini söyleyen Tkeşelaşvili, "Rusya'nın 8 ağustostan bu yana Gürcistan topraklarındaki tutumuna karşılık AB'nin tepkisinin yumuşak olmasından" da yakındı. "Hayal kırıklığı duyuyoruz, bu tür tutumların kınanması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Tkeşelaşvili, ancak "arabulucu" oldukları ölçüde Avrupalıların "ihtiyatını" anladığını da söyledi.