ABD hükümeti resmen kapandı
ABD'de, Obama yönetiminin para harcama yetkisini kapsayan bütçe yetkisinin, bugün gece yarısı dolması nedeniyle devlet dairelerinin kapanmasının maliyetinin 55 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.
NEW YORK - ABD Kongresi gece yarısına kadar uzlaşmaya varamadığı için ABD hükümeti resmi olarak kapandı. ABD'de Kongre'nin üzerinde anlaşmaya varamaması yüzünden, birçok devlet dairesinde işlerin durmasına neden olan ''devletin kapanması'' olayı yüzünden, yaklaşık 800 bin çalışan işe gitmedi. Siyasi olduğu kadar ekonomik olarak da yıkıcı etkisi bulunan ''devletin kapanması''yla devlet dairelerinde çalışanlar ücretsiz izine ayrılmış oluyor.
Moody's analisti Brian Kessler'in hesaplamasına göre, bunun Amerikan ekonomisine maliyeti 55 milyar dolarlık bir yük çıkarırken, haftalık maliyetinin 200 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 800 bin federal çalışanın toplamda bir haftada alacağı 1 milyar doların da Amerikan ekonomisi açısından ayrı bir kayıp olduğu ilave ediliyor.
Yapılan rakamsal tahminlerin turizmi kapsamadığı belirtilirken, devlete ait bazı büyük alışveriş merkezleri ve müzelerle de bu maliyetin yükselebileceği kaydediliyor.
Sorunun kaynağı da çözüm yeri de Kongre
Kongre, devletin borçlanma davanını yükseltmemesi nedeniyle, devlet dairelerinde çalışanların maaşlarının finansmanı konusunda anlaşma geleneğinde, siyasi hesaplaşmaların hakim çıkması nedeniyle devletin acil ve kritik hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini durmasına neden oldu.
Asayiş, silahlı kuvvetler, itfaiye, hava trafik kontrol hizmetleri, meteoroloji, devlet hastaneleri, posta hizmeleri ve hapishaneler dışındaki devlet dairelerinin Kongre'den yetki olmadan para harcamasının yasadışı olduğu ABD'de, sorunun çözümü, devlet dairelerinin harcama yetkilerini düzenleyen yeni bir yasa ya da yasalarının Kongre'nin alt kanatları, Temsilciler Meclisi ve Senato'da onaylamasıyla mümkün olacak.
Obama'dan cumhuriyetçilere sert eleştiri
ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi'ndeki cumhuriyetçileri, milyonlarca Amerikalıyı uygun fiyatlı sağlık sigortası edinme imkanından mahrum bırakmak için, ideolojik bir savaş yüzünden hükümeti kapatmakla suçladı.
Beyaz Saray'da bugün bazı maddeleri yürürlüğe giren sağlık reformundan yararlanan bir grupla görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Obama, "Dün gece yarısı, 17 yıldır ilk kez, Kongre'deki cumhuriyetçiler federal hükümeti kapatmayı seçtiler. Daha spesifik olmam gerekirse devletin tek bir organındaki, Kongre'nin tek bir kanadındaki tek bir partinin içindeki bir kesim, sırf bir yasadan hoşlanmadıkları için hükümetin büyük bir bölümünü kapattı" diye konuştu.
Obama, "Cumhuriyetçiler hükümeti kapatmak zorunda değildi ancak her bir Amerikalının bunun neden olduğunu anlamasını istiyorum. Temsilciler Meclisi'ndeki cumhuriyetçiler, sağlık reformu yasasının fonlanması kesilmedikçe ya da yasa iptal edilmedikçe hükümete fon sağlamayı reddettiler" dedi.
Yaşanan olayın tam etkilerini bir süreliğine göremeyebileceklerini, bunun, krizin ne kadar süreceğine bağlı olduğunu kaydeden Obama, "Ancak bildiğimiz birkaç şey var. Cumhuriyetçiler en son 1996 yılında hükümeti kapattıklarında, ekonomimiz zarar görmüştü. Ve 1996'nın tersine, şu anda ekonomimiz, nesillerden bu yanaki en kötü resesyondan hala toparlanmaya çalışıyor" ifadesini kullandı.
Obama, "cumhuriyetçilerin hükümeti kapatmasının, bütçe açığıyla bütçeyle falan ilgisinin olmadığını, bunun arkasında sadece, sağlık sigortası olmayanlara sigorta sağlama çabalarının geriye götürülmesi gayretinin yattığını" savundu.