ABD ile Polonya füze konusunda anlaştı

Polonya'da ABD füze savunma üssünün kurulmasına sağlayacak anlaşmaya imzalar atıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VARŞOVA - ABD ile Polonya arasında füze savunma sistemine ilişkin anlaşma imzalandı.

Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Polonyalı muadili Radek Sikorski, Rusya'nın karşı çıktığı, Polonya'da ABD füze savunma üssünün kurulmasına sağlayacak anlaşmaya imza attı. İmza törenine Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve Başbakan Donald Tusk da katıldı.

ABD ve Polonya, Rusya'nın batı sınırından 180 kilometre uzaklıktaki bölgeye 10 Amerikan füze savunma sisteminin yerleştirilmesini öngören anlaşmayı resmen imzalamadan 6 gün önce kabul etmişti.

Rusya, bu anlaşmanın, güvenliği için tehdit oluşturduğunu savunmuş, Varşova ile Washington'u, Kafkasya'daki çatışmadan sonra anlaşmayı hızla imzalamak üzere hazırlık yapmakla suçlamıştı.

"Asıl hedefimize ulaştık"

Polonya Başbakanı Donald Tusk, devlet başkanlığı sarayının bahçesinde anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı konuşmada, müzakerelerin çok zor, ancak dostça geçtiğini ifade etti.

Başbakan Tusk, "Ülkemiz ve ABD'nin daha güvenli olacağı anlamına gelecek asıl hedeflerimize ulaştık" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da imza töreninden önce yaptığı açıklamada, sistemin bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.

Bunun savunma amaçlı bir sistem olduğunu belirten Rice, bununla hiç kimsenin hedef alınmayacağını kaydetti. Rice, anlaşmanın, 21. yüzyılın yeni tehditlerine, İran ya da Kuzey Kore gibi ülkelerden gelecek uzun menzilli füze tehditlerine karşı kendilerine yardımcı olacağını bildirdi.

Rice'ın yanında yer alan Devlet Başkanı Lech Kaczynski de aylarca süren müzakerelerden sonra elde edilen sonucun çok tatmin edici olduğunu ifade etti. Kaczynski, her iki tarafın hedeflerine ulaştığını ve bunun Polonya için büyük başarı olduğunu söyledi.