ABD ilerleme beklemiyor

Davutoğlu, Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün başlayacak 5 1 ülkeleri ile İran arasındaki görüşmeler öncesi Ashton ve Celili ile ayrı ayrı görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON/İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün başlayacak 5 1 ülkeleri ile İran arasındaki görüşmeler öncesi Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili ile biraraya geldi. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, 5 1 ülkelerinin, İran ile İstanbul'da yapacağı görüşmelerde büyük bir ilerleme olmasını beklemediğini bildirdi.

Davutoğlu, Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün bulunan konuklar onuruna Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde verdiği akşam yemeği öncesinde, Ashton ve Celili ile ayrı ayrı görüştü.

Davutoğlu'nun Ashton ve Celili ile yaptığı görüşmelerde, yarın 5 1 ülkeleri ile İran arasında yapılacak toplantıya ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

ABD ilerleme beklemiyor

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak İstanbul'da yapılacak görüşmelerde büyük bir ilerleme beklememekle beraber, güncellenmiş bir nükleer yakıt takası teklifinin tartışılmasını istediklerini kaydetti.

Toner, herhangi bir yeni nükleer yakıt takası teklifinin, 2009 yılından beri Tahran'ın uranyum zenginleştirme sürecini yansıtması için güncelleştirilmesi gerektiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden P.J. Crowley ise, 5 1 ülkelerinin (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) İran ile İstanbul'da yapacağı görüşmelerde "İran'ın nükleer programına ilişkin temel sorunlarda anlamlı ve pratik bir ilerleme sağlanmasını istediklerini" bildirmişti.

Crowley: Anlamlı ve pratik bir müzakere süreci ortaya çıksın

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, 5 1 ülkeleriyle İran arasında İstanbul'da yapılacak görüşmelerde, İran'ın nükleer programı konusunda "anlamlı ve pratik bir müzakere sürecinin ortaya çıkmasını" istediklerini söyledi.

Crowley, Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, "İstanbul görüşmelerinde, ana konusunu İran'ın nükleer programının oluşturduğu, anlamlı ve pratik bir müzakere sürecinin ortaya çıktığını görmek istiyoruz" dedi.

Bu görüşmelerin İran için, masaya oturup, nükleer programı başta olmak üzere uluslararası toplumu ilgilendiren konuları ele almak açısından bir fırsat oluşturduğunu" kaydeden Crowley, "Türkiye'nin bu çok önemli toplantıya ev sahipliği yapma isteğini takdir ettiklerini" belirtti.

Crowley, toplantıda bir gazetecinin, "5 1 ülkeleriyle İran arasındaki görüşmelerle alakalı olarak, yakın gelecekte ya da önümüzdeki iki gün içerisinde Türkiye için ev sahipliği yapmak dışında başka bir rolün öngörülüp öngörülmediğine" dair sorusu üzerine, Türkiye'nin bu sürece verdiği desteğe işaret ederek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesinde, Türkiye'nin İran'ı, işbirliği yapması, 5 1 ülkeleriyle temas kurması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ile tam bir işbirliği içinde olması için teşvik ettiklerini açıkça dile getirdiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir