ABD, İran'a uçak satış lisansını gözden geçirecek

ABD Hazine Bakanı Mnuchin, İran'a yolcu uçağı satış lisanslarının yeniden değerlendireceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Boeing  ve Airbus şirketlerinin İran'a yolcu uçağı satmaları için verilmiş lisansların yeniden gözden geçirileceğini söyledi ve İran, Suriye ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların sıkılaştırılacağını açıkladı.

Mnuchin dün Temsilciler Meclisi'nin gelir ve kaynaklar komitesinde konuşan Mnuchin, Amerikalıların hayatlarını korumak amacıyla İran, Suriye ve Kuzey Kore'ye daha fazla yaptırım getirmek için elimizden gelen her şeyi yapacaklarını ifade ederek, "Emin olun ki bu benim için çok önemli ve bunu başkanla görüşüyorum" dedi.

Ancak Mnuchin 2015 yılında İran'ın altı büyük devletle vardığı nükleer anlaşmanın ardından yapılan uçak satış anlaşmasına ilişkin lisanslar konusunda daha fazla ayrıntı vermedi.

Boeing'in İran'la yaptığı uçak anlaşmasının bozulması, şirketin 777 tipi uçak üretimini etkileyebilir. Anlaşmaya göre 2020 yılına kadar İranAir şirketine teslim edilecek ilk parti Boeing uçaklarından 15 adedi geniş gövdeli 777 tipi yolcu uçağı olacak. İlk teslimatın gelecek yıl Mayıs ayında başlaması bekleniyor.

Boeing  Aralık ayında yaptığı açıklamada, İran'ın henüz kesinleşmemiş siparişi de dahil olmak üzere 777 üretimini bu yıl yüzde 40 oranında azaltacağını duyurmuştu.

İranAir, liste fiyatı üzerinden 37 milyar dolar bedelle 200 adet Amerikan ve Avrupa yapımı yolcu uçağı almak istiyor.  Bu sayı içinde 80 Boeing yapımı jet, 100 Airbus ve 20 adet Fransız-İtalyan ATR markalı turboprop uçak  bulunuyor.

Boeing: Her türlü anlaşma Amerikan hükümetinin onayına tabidir

Boeing  sözcüsü ise, "Boeing, İran havayolları ile işbirliği konusunda Amerikan hükümetinin rehberliğinde hareket etmektedir ve İran havayolları ile yapılacak her türlü anlaşma Amerikan hükümetinin onayına tabidir" diye açıklamada bulunmuştu. Airbus şirketinden ise bu konuda bir açıklama gelmedi.

Konuya yakın kaynaklar, halen İranlı havayolu şirketleri ile Batılı uçak üreticileri arasındaki büyük kontratlar için geçerli lisansların bulunduğunu ancak bunlardan pek çoğunun 2020'den sonrası için uzatılması gerektiğini söylediler.

İran'ın, sipariş ettiği uçaklardan ilk 70 adedini teslim almak için yeni lisansa ihtiyacı yok ancak hukukçular, Hazine Bakanlığının lisansları istediği zaman iptal edebileceğini ifade ediyorlar.

Bankacılar ise, uçak ödemeleri için İran ile Batı bankaları arasında süren kredi görüşmelerinin, İran'a karşı yeni yaptırımlar getirilmesi ya da bu ülkeyle iş yapan bankaların cezalandırılması ihtimali nedeniyle, daha şimdiden aksamaya başladığını dile getirdiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir