ABD Meksika'nın sınır güvenliğini artırıyor

ABD Yurt içi Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, yönetimin, sınıra Amerikan askeri veya Ulusal Muhafız Gücü gönderme üzerinde durduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, ülkenin güney komşusu Meksika sınırında uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele amacıyla ek önlemler alacak. 

ABD Yurt içi Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Beyaz Saray'da gazetecilere açıklamasında, yönetimin, sınıra Amerikan askeri veya Ulusal Muhafız Gücü gönderme üzerinde durduğunu söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı Yardımcısı David Ogden de, sınırın her iki tarafında da faaliyet gösteren uyuşturucu organizasyonlarını yok etmek için kararlı olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, uyuşturucunun sebep olduğu şiddeti tartışmak üzere bir kaç hafta boyunca sürecek üst düzeyli toplantıların açılışına katılmak üzere yarın Meksika'ya gidiyor.

Meksika bağlantılı uyuşturucu kaçakçılığı, adam kaçırmadan, ABD içindeki ev baskınlarına kadar son yıllarda ciddi güvenlik sıkıntısına yol açıyor. Yetkililer, ABD Başkanı Obama'nın özellikle Ciudad, Juarez ve Tijuana gibi Meksika kentlerinde ve ABD içinde El Paso ve San Diego'daki adam öldürmelerden endişeli olduğunu belirtiyorlar. Napolitano'nun açıkladığı plana göre ABD, sınır boyunca yerel ve federal güvenlik güçlerinin sayısını artıracak ve uyuşturucuyla mücadele kapsamında güneybatı bölgesinde 16 yeni ofis açacak. Şu sırada zaten bu bölgede binden fazla yetkilinin çalıştığı belirtiliyor. Bir buçuk ay içinde Alkol Tütün Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Dairesinden de sınıra 100 kişinin gönderilmesi planlanıyor. Obama yönetiminin planı şimdilik, Texas Valisi Rick Perry'nin talep ettiği gibi sınıra bin kadar Amerikan askeri veya Ulusal Muhafız Gücü gönderilmesini içermiyor.

ABD Kongresi, Meksika'nın uyuşturucu kartelleriyle savaşına destek için 700 milyon dolar sağlanmasına onay vermişti. Meksika'nın, ABD'nin sınırda uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı ekstra güvenlik önlemlerini memnuniyetle karşılamakla birlikte, sınırın militarize edilmesine sıcak bakmadığı belirtiliyor.