ABD o tasarıyı bloke etti!

ABD Senatosu, Amerikalıların telefon kayıtlarının NSA tarafından toplu halde tutulmasına son verilmesini öngören tasarıyı bloke etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD Senatosu, Amerikalıların telefon kayıtlarının Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından toplu halde tutulması uygulamasına son verilmesini öngören tasarının Genel Kurul'da görüşülmesini Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğunun tasarıya karşı çıkmasıyla engelledi. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın ülke içindeki gözetleme faaliyetlerinin dizginlenmesine yönelik reform teklifinin önemli bir parçasını oluşturan "USA Freedom Act" (ABD Özgürlük Yasası) adlı tasarının Demokrat çoğunluklu Senato'da görüşülmesi, 42'ye karşı 58 oyla reddedildi.  

Oylamada Demokratların çoğunluğunun tasarıyı desteklemesine karşın, Cumhuriyetçilerin büyük bir kısmının muhalefet etmesi nedeniyle tasarının Senato Genel Kurulu'nda görüşülmesi için gereken 60 oya ulaşılamadı. 

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, NSA tasarısının kendi versiyonunu daha önce geçirmişti. 

Yasa tasarısı, NSA'nın ülke içindeki arama kayıtlarını depolamasının sona erdirilmesini öngörürken, bunun yerine NSA'nın, terörizm vakalarıyla alakalı kayıtları her incelemek istediğinde mahkemeden karar çıkarmasını ve kayıtların büyük bölümünün şu an olduğu gibi bazı durumlarda 18 aya kadar telefon şirketleri tarafından muhafaza edilmesini şarta bağlayacaktı. 

Senato'daki Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell'ın başını çektiği grup, NSA'nın programının terörizme karşı mücadelede çok önemli bir araç vazifesi gördüğü gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyordu. McConnell da oylamaya geçilmeden önce yaptığı yaptığı açıklamada, IŞİD terörünü kastederek, "Şu anda ellerimizi arkadan bağlamak için en kötü zaman" ifadesini kullandı. 

Tasarı, Apple, Google gibi teknoloji şirketleri ve sivil özgürlükleri savunan aktivistlerin ise desteğini almıştı. 

NSA'nın 11 Eylül saldırılarının kısa süre sonrasından bu yana ülke içinde Amerikalıların telefon kayıtlarını topladığı ve depoladığı bilgisi, NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın kurumun gizli belgelerini basına sızdırması üzerine ortaya çıkmış ve o dönemde büyük infiale neden olmuştu. Baskılar üzerine ABD Başkanı Obama, geçen ocak ayında NSA'nın programlarının yeniden gözden geçirilmesine yönelik bir reform paketi açıklamıştı. Senato'nun tasarıyı bloke etmesi, Obama'nın bu girişimine önemli bir darbe olarak yorumlanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir