ABD otomotivde frene bastı

ABD'de Ağustos ayında otomotiv satışları bir yıl önceye göre yüzde 21 düşerken, Çin'de ise aynı ayda yıllık bazda yüzde 59 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DETROIT/PEKİN - ABD'de Ağustos ayında otomotiv satışları bir yıl önceye göre yüzde 21 düşerken, Çin'de ise aynı ayda yıllık bazda yüzde 59 arttı. ABD'de geçen ay otomotiv satışları 27 yıldaki en düşük seviyeye inerken, bu dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanmanın gücü konusundaki belirsizliğe işaret ediyor. 

ABD'de, Ağustos 2009'da yıllık bazda 14 milyon olan otomotiv satışları, geçen ay bir yıl önceye göre ise 11 milyon 47 bine geriledi. Geçen yıl ABD yönetiminin araçlar için uyguladığı hurda teşviki otomotiv satışlarını olumlu etkilemişti.

Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota'nın Ağustos ayında satışları yıllık bazda yüzde 34 azalırken, bu şirketi yüzde 33 düşüşle Honda ve yüzde 27 düşüşle Nissan izledi. ABD'li otomotiv üreticisi General Motors'un aynı ayda bir yıl önceye göre satışları yüzde 25, Ford'un da yüzde 11 geriledi.

Japon Subaru'nun satışları aynı dönem itibariyle yüzde 23, Güney Koreli Hyundai ve Kia'nın satışları yüzde 15 düştü. Fiat'ın kontrolündeki Chrysler'ın satışları ise yüzde 7 yükseldi.

Bu arada dünyanın en büyük otomotiv pazarı Çin'de Ağustos ayında otomotiv satışları yıllık bazda yüzde 59 arttı. Çin'de geçen ay otomotiv satışları 977 bin 300'e çıktı.

Otomotiv satışları Fransa, İspanya ve İtalya'da ise geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir