ABD sağlık reformunu tartışıyor

ABD Yüksek Mahkemesi, Obama'nın sağlık reformunun anayasaya uygunluğunu üç gün boyunca görüşecek. En büyük tartışma konusu, reformun tüm Amerikalılara 2014 yılından itibaren sağlık sigortası zorunluluğu getirmesi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Yüksek Mahkemesi, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin en büyük reformlarından biri olan sağlık reformunun kaderini belirlemek için görüşmelere başladı.

Obama'nın 2010 yılında onaylanan ve bazı maddeleri o tarihte yürürlüğe girerken, bazılarının ise önümüzdeki yıllarda geçerli olacağı, sağlık sisteminde kapsamlı değişiklikler getirdiği yeni reformunun, ülkede yarattığı tartışma dinmek bilmiyor. Özellikle, Cumhuriyetçi kanadın şiddetle karşı çıktığı yasanın, anayasaya uygun olup olmadığına yönelik eyaletler düzeyinde başlayan yasal süreç, Yüksek Mahkeme'ye kadar uzandı. Şimdi, Yüksek Mahkeme, hem yeni reformun hem de aslında Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında büyük bir siyasi "savaş"a döndüğünden belki de Kasım'daki başkanlık seçimlerinin kaderini belirleyecek.

Üyelerinden 4'ü Obama yönetimi, 5'i de önceki Cumhuriyetçi Başkan w. George Bush döneminde atanan toplam 9 yargıçtan oluşan mahkeme, üç gün boyunca sağlık reformunun anayasaya uygun olup olmadığını görüşecek. Mahkeme bu üç gün sonunda hemen karar vermeyecek ama kararını haziran sonuna kadar açıklaması bekleniyor. Reformun en fazla tartışma olan bölümü, kanunun 2014 yılından itibaren tüm Amerikalılara sağlık sigortasını zorunlu kılması, yaptırmayanlara ise cezai yaptırım getirmesi. Bazı kesimler, bu maddenin anayasaya uygun olmadığını, serbest pazarda herkesin istediği "ürünü" alma ya da almama hakkının bulunduğunu belirtiyor. Bazı kesimlere göre ise sağlık, serbest piyasadaki bir "ürün"den çok vatandaşların hakkı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir