ABD Senatosu Ukrayna'ya desteği onayladı

Tasarı Ukrayna'ya ekonomik destek verirken, Rusya'ya çeşitli yaptırımlar getiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de, Senato Dış ilişkiler Komitesi Ukrayna'ya destek paketiyle IMF reformunu kapsayan kanun tasarısını onayladı. 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Ukrayna'nın yeni hükümetine 1 milyar dolarlık kredi garantisi, Rusya'ya ekonomik yaptırımlar ve Uluslararası Para Fonu (IMF) reformunun kabulünü içeren tasarıyı 3 ret oyuna karşı 14 kabul oyuyla onayladı.   

Kanun tasarısına göre, hükümet karşıtı eylemler sırasında insan hakları ihlaline karışan, yolsuzluğa bulaşan veya Ukrayna'nın güvenliğine ve istikrarına zarar verecek eylemlerin içinde yer alan Rus veya Ukrayna vatandaşlarının ABD'deki mal varlıkları dondurulabilecek bu kişilere seyahat yasağı konabilecek veya vize başvuruları reddedilebilecek. Bazı senatörlerin önerdiği Rus bankalarının veya enerji firmalarının takibe alınması hükmü ise tasarıda yer almadı.   

Tasarı, ABD yetkililerince Ukrayna'ya doğrudan finansal yardımının yanı sıra 1 milyar dolarlık kredi garantisi sağlanması ve bu ülkeden çalınmış varlıkların iadesine destek verilmesini de karara bağlıyor. 

Kanun tasarısı aynı zamanda 2010 yılında IMF tarafından önerilen ve ABD dışında tüm ülkeler tarafından kabul edilmiş olan reform paketini de onaylıyor. IMF reform paketi, gelişmekte olan ülkelerin karar alma sürecindeki ağırlığını artırırken kurumun finansal kaynaklarını da genişletiyor. 

Gözlemciler, oylanmak için Senato genel kuruluna giden kanun tasarısının önümüzdeki hafta sonunda başlayacak kongre tatilinden önce gündeme alınıp alınmayacağının henüz net olmadığını belirtiyor. Tasarı Senato'dan geçtikten sonra Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilirse kanun haline gelecek. 

ABD Hazine Bakanı Jack Lew ve IMF Başkanı Christine Lagarde ayrı ayrı yayınladıkları açıklamalarda, Ukrayna'ya desteği ve IMF reformunun kabulünü içeren kanun tasarısının Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinden duydukları memnuniyeti bildirdiler. 

Bu konularda ilginizi çekebilir