ABD, Yunanistan'a 70 askeri helikopter veriyor

Yunanistan, ABD kuvvetlerinin ihtiyaç fazlası olarak envanterinden çıkan OH-58D tipi helikopter alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bell imalatı 206 serisinden geliştirilen OH-58D’ler geçen yıl Amerikan Kara Kuvvetleri havacılık birliklerinden emekli olmuştu. Askeri yardımlar çerçevesinde daha önce de bu helikopterler Tunus ve Kolombiya’ya verilmişti.

ABD Kara Kuvvetleri’nde eğitim modelleriyle yaklaşık 50 yıl hizmette kalan OH-58’ler keşif amaçlı kullanılıyor. Helikopterler, hedef aktarma, havadan karaya, havadan havaya roketler, değişik kalibrelerde makineli tüfek taşıyabiliyor. Ayrıca ana rotor üzerine monte edilen FLIR, lazer mesafe ölçücü ve hedef kilitleyici sistemiyle saldırı helikopterlerinin yakın destekçilerinden biri. Oh-58’lerin gösterdiği hedefler, taarruz helikopterleri tarafından vuruluyor.

Yer ateşiyle kayıp verildi

Bu konsepti yoğun olarak Birinci Körfez Savaşı’nda kullanılan ABD kuvvetleri, daha sonraki yıllarda Afganistan ve Irak operasyonlarında ise yerden açılan ateşle 40’ın üzerinde OH-58D kaybetmişti. Konsept değiştiren ABD Kara Havacıları, OH-58’lerin yerine İHA sistemleri kullanmaya başladı. Kalan 300’ün üzerindeki helikopter Tunus, Kolombiya ve Hırvatistan’a askeri yardımlarla verildi.

Halen Yunan kara havacılık birliklerinin vurucu gücünü AH-64 Apache helikopterleri oluşturuyor.

Yunan Apache operasyonları

Yardım kapsamında alınacak OH-58’lerin AH-64’lerle birlikte görev yapacak. OH-58’lerin gösterdiği hedefler, Apache’ler tarafından vurulacak.

Türkiye'ye de OH-58 hibe dilmişti

Türk Kara Havacılık Birliklerimize yıllar önce üç adet OH-58B tipi helikopter hibe edilmişti. Bu helikopterler, irtibat görevinde kullanılmış sonra da modifiye edilerek pilot eğitimine verilmişti. AH-1 Cobra saldırı helikopterlerinin envantere girmesiyle Kara Havacılık Komutanlığı OH-58D tedarik etmek için çalışmalara başlamış, ancak saldırı helikopterlerine olan silah yükü benzerliği tereddütlere neden olmuştu. Daha sonra taarruz helikopteri alımı ve devamında imalatı konuları gündeme gelince, program durdurulmuştu. 1990’ların başında ele alınan projede maliyet açısından bir saldırı helikopteri fiyatıyla üç adet OH-58D alınabilmekteydi.