ABD'de 1. çeyrek GSYİH düşüşü beklentilerin altında kaldı

ABD'de yılın ilk çeyreğinde ekonomi, beklentilerden az küçüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

WASHINGTON - ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre yılın ilk çeyreğinde GSYİH yüzde 5.5 oranında geriledi. Bakanlığın bir önceki ay yaptığı açıklamada ilk çeyrek GSYİH düşüşünün yüzde 5.7 oranında olduğu ifade edilmişti.

Bugün açıklanan GSYİH rakamları stokların önceki tahminlerden daha az gerilediğini gösterdi. Bir önceki açıklamada stoklarda 91.4 milyar dolarlık daralma olduğu duyurulmuşken, bugün yapılan revize ile bu daralma miktarı 87.1 milyar dolara düşürüldü. Analistler ilk çeyrek GSYİH rakamlarının revize edilmeyeceğini düşünüyordu.

Öte yandan geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6.3 oranında gerilemiş olan GSYİH'nın bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 5.5 oranında düşüşle gerilemede hız kaybettiği gözlendi.

Ekonomistler önümüzdeki hafta salı günü sona erecek olan ikinci çeyrek dönemde GSYİH'nın daha olumlu bir görüntü vereceğine inanıyor.

Öte yandan kişisel tüketim fiyat endeksi yani pce fiyat endeksi ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.9 oranında geriledi. Bir önceki açıklamda fiyat endeksinin yüzde 1 oranında gerilediği duyurulmuştu. Çekirdek pce fiyat endeksi yani enerji ve gıda fiyatları hariç pce fiyat endeksinin yılın ilk çeyreğinde yaşadığı artış oranı ise yüzde 1.5'ten yüzde 1.6'ya revize

edildi.

Aynı şekilde şirket karları da yukarı revize edildi. Buna göre vergi sonrası karlar yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 13.2 oranında artışla 1 trilyon 54 milyar doldu. Yıllık bazda ise karlarda yüzde 28.4 oranında düşüş yaşandı.