ABD'de beklenen iki veri açıklandı

ABD'de üretici fiyatlarında artış beklentilerin üzerine çıkarken, perakende satışlar ise beklentileri karşılamadı. İşte ayrıntılar...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de ekim ayında üretici fiyatları beklentilerin üzerinde artış gösterdi. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları yüzde 0,3 arttı. Piyasada beklentiler yüzde 0,1 artış olacağı yönündeydi.

Gıda ve enerji fiyatları hariç olarak hesaplanan çekirdek üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Analistler çekirdek ÜFE'nin yüzde 0,1 artacağını tahmin ediyordu.

Yıllık bazda üretici fiyatları yüzde 1,1 düşerken, çekirdek üretici fiyatları yüzde 0,5 artış gösterdi. Analistler üretici fiyatlarının yüzde 1,4 düşeceği, çekirdek üretici fiyatlarının yüzde 0,2 artacağı tahmininde bulunmuşlardı.

Perakende satışlar beklentileri karşılamadı

Öte yandan ABD'de perakende satışlar kasımda bir önceki aya göre yüzde 0.2 ile beklentilerin altında artarken, otomotiv dışındaki çekirdek satışlar ise yüzde 0.4 ile beklentilerin üzerinde yükseldi.
              
Reuters anketine katılan uzmanlar perakende satışlar ve çekirdek perakende satışların yüzde 0.3 artmasını bekliyorlardı. ABD Ticaret Bakanlığı Ekim ayı perakende satışlarında daha önce yüzde 0.1 olarak açıklanan artışı revize etmedi.
              
Çekirdek perakende satışlar için ekimde yüzde 0.2 olarak açıklanan artış yüzde 0.1'e revize edildi.