ABD'de büyüme beklentilerin altında

GSYİH geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5.6 oranında arttı. Beklentiler oranının yüzde 5.8'e revize edileceği yönünde idi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'de yılın dördüncü çeyreğine ait GSYİH rakamının son revize değeri beklentilerin altında kaldı. Açıklanan rakam bir önceki hesaplama rakamının da altında kaldı. Tüketim ve yatırım harcamalarının aşağı yönlü revize edilmesi bu durumda etkili oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre GSYİH geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5.6 oranında arttı. Geçen ay yapılan açıklamada dördüncü çeyrek GSYİH rakamının yüzde 5.9 olduğu ifade edilmişti. Beklentiler bu oranının yüzde 5.8'e revize edileceği yönünde idi.

Öte yandan geçen yılın üçüncü çeyreğinde ise GSYİH'da yüzde 2.2 oranında artış yaşanmıştı. GSYİH'nın bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 2.5 ila yüzde 3 oranında artması bekleniyor. Yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYİH verisi 30 Nisan tarihinde açıklanacak.

ABD'de yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 13.8 oranında artan şirket karları dördüncü çeyrekte yüzde 8.2 oranında arttı. Yıllık bazda ise karlarda yüzde 51.8 oranında arttığı gözlendi.

Geçen yılın son çeyreğinde gerçekleşen tüketici harcamaları yüzde 1.7 artıştan yüzde 1.6 artışa revize edildi.

Kişisel tüketim fiyat endeksi (PCE) ise dördüncü çeyrekte yüzde 2.3 artıştan yüzde 2.5 artışa revize edildi. Çekirdek PCE endeksi ise yüzde 1.6 artıştan yüzde 1.8 artışa revize edildi.

GSYİH fiyat endeksi yüzde 1.9 artıştan yüzde 2 artışa revize edilirken, Zincir ağırlıklı GSYİH fiyat endeksi yüzde 0.4 artıştan yüzde 0.5 artışa revize edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir