ABD'de büyüme önceki tahminin altında

Ülkede üçüncü çeyrek büyüme yüzde 3.5'ten yüzde 2.8'e revize edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'de yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide yaşanan büyüme bir önceki tahminlerin altında kaldı. Hükümetin açıklamasına göre daha geniş ticaret açığı ve daha düşük tüketici harcamaları bu durumda etkili oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre GSYİH yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2.8 oranında arttı. İkinci çeyrekte GSYİH'da yaşanan düşüş ise yüzde 1.7'den yüzde 0.7 düşüşe revize edildi. Bir ay önce yapılan açıklama ile duyurulan ilk hesaplama rakamlarında ise üçüncü çeyrek GSYİH artışının yüzde 3.5 olduğu duyurulmuştu.

Yeni açıklanan oran beklentilere oldukça yakın seviyelerde oldu. Beklentiler üçüncü çeyrek GSYİH artışının yüzde 2.7'ye revize edileceği yönünde idi.

Bununla birlikte sonuç olarak açıklanan veri ABD ekonomisinin bir yıldan daha fazla bir süreden bu yana ilk kez büyüdüğünü onaylamış oldu.

Genel Tüketici harcamaları üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 2.9 oranında arttı. Bir önceki hesaplama harcamaların yüzde 3.4 oranında arttığı yönünde idi.

Öte yandan üçüncü çeyrek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 2.7 oranında artış gösterdi. Bir önceki açıklamada bu oran yüzde 2.8 seviyesinde idi.

Çekirdek PCE fiyat endeksi ise yüzde 1.3 oranında artış gösterdi. Bir önceki açıklamada üçüncü çeyrek çekirdek PCE fiyat endeksinin yüzde 1.4 oranında artış gösterdiği duyurulmuştu. İkinci çeyrekte ise bu oran yüzde 2 artış seviyesinde idi.