ABD'de cari açık petrol baskısı altında

ABD'de geçen yıl son çeyrekte cari işlemler açığı geriledi ancak bu yıl ilk çeyrekte artan petrol fiyatlarına bağlı olarak bu açığın yükselmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de geçen yıl dördüncü çeyrekte cari işlemler açığı geriledi.

Ticaret Bakanlığı, geçen yıl ekim-aralık döneminde cari işlemler açığının yüzde 9,7 düşerek 113.3 milyar dolar olduğunu açıkladı. Geçen yılın tamamında ise cari işlemler açığı önceki yıla göre yüzde 24,3 artışla 233.3 milyar doları buldu. ABD'nin 2009 yılında cari işlemler açığı ekonomideki resesyon nedeniyle 216.1 milyar dolar olmuştu.

ABD'de önceki yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 2,7'si olan cari işlemler açığı geçen yıl GSYH'nin yüzde 3,2'sine çıktı. ABD'de 2006 yılında 802.6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan cari işlemler açığı GSYH'nin yüzde 6'sına ulaşmıştı.

Geçen yıl dördüncü çeyrekte cari işlemler açığının azalmasına rağmen, bu yıl ilk çeyrekte artan petrol fiyatlarına bağlı olarak bu açığın yükselmesi bekleniyor.

Üretici fiyatları beklenenin üzerinde arttı

BD'de üretici fiyatları şubat ayında beklentilerin üzerinde yüzde 1,6 arttı.

Çalışma Bakanlığı, ocak ayında yüzde 0,8 artan üretici fiyatlarının şubat ayında yüzde 1,6 arttığını açıkladı. Bu artış Haziran 2009'dan bu yana en hızlı artış olarak kayıtlara geçti. Şubat ayında bu rakamın yüzde 0,7 olması bekleniyordu.

Şubat ayı itibarıyla 12 ayda üretici fiyatları mart ayından bu yana en büyük artışla yüzde 5,6 yükseldi. Ocak ayında bu artış yüzde 3,6 olmuştu.

Gıda ve enerji maliyetleri hariç çekirdek üretici fiyatları, geçen ay beklentiler doğrultusunda yüzde 0,2 arttı. Ocak ayında çekirdek üretici fiyatları yüzde 0,5 artmıştı. Şubat ayı itibarıyla 12 ayda çekirdek üretici fiyatları yüzde 1,8 yükseldi. Bu Ağustos 2009'dan bu yana en büyük artış oldu.

Ocak ayında çekirdek üretici fiyatları yüzde 1,6 yükselmişti.

Geçen ay üretici fiyatlarındaki bu hızlı yükseliş enflasyon baskılarının gıda ve enerji maliyetlerinin artmasından kaynaklandığına işaret ediyor.

Ocak ayında yüzde 1,8 artan enerji fiyatları geçen ay Ocak 2010'dan bu yana en büyük artışla yüzde 3,3 oldu. Enerji fiyatlarındaki artışın yüzde 40'ını oluşturan benzin fiyatları, geçen ay yüzde 3,7 yükseldi. Şubat ayında yüzde 3,9 artan gıda fiyatları 1974 yılından bu yana en büyük yükselişini kaydetti.

Yeni konut inşaatları beklenenin altında

Ticaret Bakanlığı da geçen ay yıllık bazda yeni konut inşaatlarının beklentilerin altında 479 bin adet olduğunu açıkladı.

Açıklamada, şubat ayında yeni konut inşaatlarının bir önceki aya göre yüzde 22,5 azalarak yıllık bazda 479 bin adet olduğu belirtildi. Bu, Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviye oldu. Geçen ay inşaat ruhsatları da beklentilerin altında kalarak 517 bin adet oldu.

Geçen ay yeni konut inşaatlarının ve inşaat ruhsatlarının 570 bin adet olacağı tahmin ediliyordu.

Ocak ayında 596 bin adet olarak açıklanan yeni konut inşaatları 618 bine revize edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir