ABD'de kasırga alarmı

New Orleans'da yetkililer, şehrin tahliye edilmesine karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MİAMİ - Gustav kasırgasının yaklaştığı New Orleans'da yetkililer, şehrin tahliye edilmesi talimatı verdi

ABD Meteoroloji Merkezi'ne göre, 'Tehlikeli 4. Kategoriden çıkarak en tehlikeli 5. Kategoriye giren Gustav, Küba'nın batı kısmını vurdu. Saatte 255 km'ye çıkan fırtınalanıyla 'Gustav' kasırgası yüzünden Küba'nın fırtınada korunaklı kalan bölgelerinden 240 bin kişi tahliye edildi. Gustav Küba'da ağaçların ve telefon direklerinin devrilmmesine, binaların yıkılmasına ve muz çiftliklerinin hasar görmesine yol açtı. Kasırga etkili olmadan önce ülkede 300 bin kadar kişi evlerinden tahliye edilmişti. Adanın güneydoğusunda Amerikan Guantanamo Körfezi askeri üssü de doğal olarak korunaklı alanlardan biri olarak kaldı.

Meksika Körfezi'nden ABD'nin Louisiana eyaleti New Orleans kentini harap eden Katrina Kasırgası'nın üçüncü yıl dönümünde kenttten ayrılmak isteyenler otobüs kuyruklarında beklemeyi sürdürüyor.

"Fırtınaların anası"

Gustav kasırgasının yaklaştığı New Orleans'ın yetkilileri, şehrin tahliye edilmesi talimatı verdi. Kasırgayı "fırtınaların anası" diye nitelendiren Belediye Başkanı Ray Nagin, tahliyenin şehrin batı yakasında sabah 08.00'de (TSİ 16.00), doğu yakasında de öğleden sonra (TSİ 20.00) başlaması talimatını verdi. Nagin, "Bu hayatınızdaki en büyük hata olabilir" diyerek vatandaşları şehirde kalmamaları konusunda uyardı. Nagin, belediyenin kenti terketmeyenlere acil yardım hizmeti sağlamayacağını vurguladı. 2005'te Katrina kasırgası vurduğunda kentin yüzde 80'i su altında kalmış ve yörede yaklaşık 1600 kişi ölmüştü. Katrina'nın kötü hatırasını hala taşıyan New Orleanslılar şimdiden otomobil, otobüs ve diğer vasıtalarla yollarda kuyruk oluşturdu. Karaibler'de şimdiye kadar 80 kadar kişinin ölümüne yol açan Gustav'ın, Meksika Körfezi'ne girdiği, pazartesi öğleden sonra doğu Teksas ile batı Mississippi arasındaki bölgeyi etkilemesinin beklendiği bildiriliyor.