ABD'de kişisel gelirler beklentilerin üzerinde arttı

Beyaz Saray'ın canlandırma paketi etkisini gösteriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD'de kişisel gelirler mayıs ayında hükümetin canlandırma paketinin etkisi ile sert bir artış gösterdi. Ancak harcamalardaki artış sınırlı kalırken gelirden tasarrufa ayrılan pay son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre Mayıs ayında mevsimsel olarak düzeltilmiş rakamlara göre aylık bazda yüzde 1.4 oranında artış yaşadı. Vergilerde gerçekleşen indirimler ve sosyal ödemelerdeki artışlar gelirleri

yukarı çekti. Tüketici harcamaları ise bir önceki aya göre yüzde 0.3 oranında artış gösterdi.

Analistlerin beklentileri ise kişisel gelirlerin yüzde 0.2 ve kişisel harcamaların yüzde 0.3 oranında artacağı yönünde idi.

Nisan ayı kişisel gelirler verisi ise yüzde 0.5 artıştan yüzde 0.7 artışa revize edildi. Kişisel harcamaların ise yüzde 0.1 düşüşten değişim yok seviyesine revize edildi. Vergi sonrası gelirler yani harcanabilir gelirler ise yüzde 1.6 oranında artış gösterdi.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre Nisan ayında yüzde 5.6 oranında olan gelirlerden tasarrufa ayrılan pay ise Mayıs ayında yüzde 6.9 seviyesine yükseldi.

Bu tasarruf oranı 1993 yılı aralık ayında görülen yüzde 7.6'lık orandan bu yana en yüksek seviyeyi ifade etti.

Nisan ayında 608.5 milyar dolar olan tasarruf miktarı ise Mayıs ayında 768.8 milyar dolar ile kayıtların tutulmaya başlandığı 1959 yılından bu yana en yüksek seviyede oldu.

Kişisel tüketim harcamaları

Öte yandan kişisel tüketim harcamaları (pce) fiyat endeksi Nisan ayında yüzde 1.9 oranında artarken Mayıs ayında bu artış yüzde 1.8 seviyesine geriledi. Fed, enflasyon göstergesi olarak PCE fiyat endeksini çok yakından izliyor. Fed'in pce endeksi açısından belirlediği hareket aralığı ise yüzde 1.5 ila yüzde 2 aralığında bulunuyor.

Çekirdek Tüfe ise Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0.1 oranında arttı. Nisan ayında bu oran yüzde 0.3 seviyesinde idi.

PCE fiyat endeksi Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0.1 oranında yıllık bazda da yine aynı oranda yüzde 0.1 oranında artış gösterdi. Nisan ayında pce endeksi aylık yüzde 0.1 ve yıllık yüzde 0.5 oranında arttı.