ABD'de kredi kartından 11 kişiye dava

Davada, Antalya'nın Kemer ilçesinde geçen yıl yakalandıktan sonra tutuklanan Ukraynalı Maksym Yastremskiy de bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BOSTON - ABD'de 11 kişi hakkında 41 milyon kredi ve bankamatik kartı bilgilerini çaldığı iddiasıyla dava açıldı. Davada, Antalya'nın Kemer ilçesinde geçen yıl eylül ayında yakalandıktan sonra tutuklanan Ukraynalı Maksym Yastremskiy de bulunuyor.

ABD Adalet Bakanlığının bugün yaptığı açıklamada, bu bilgi hırsızlığının Adalet Bakanlığının soruşturduğu en büyük bilgisayar korsancılığı işi ve kimlik hırsızlığı olduğuna inanıldığı, şüphelilerin komplo, bilgisayara izinsiz girme, dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığıyla suçlandığı belirtildi. İddianamede, bu kişiler ABD'de TJX Cos., BJ's Wholesale Club, OfficeMax, Boston Market, Barnes & Noble, Sports Auşority, Forever 21 ve DSW şirketlerinin bilgisayar ağlarına girerek, kart numaraları, şifreler ve hesap bilgilerini ele geçirmekle işam ediliyorlar.

Başsavcı Michael Mukasey, düzenlediği basın toplantısında, şüphelilerin güvenlik sistemlerini kırmalarını ve program yüklemelerini sağlayacak gelişmiş bilgisayar korsancılığı teknikleri kullanarak, büyük miktarda kişisel mali verileri elde ettiğini, daha sonra bu bilgileri başkalarına sattığını ya da kendilerinin kullandığını söyledi. Bu kişilerin bankalar, şirketler ve tüketicilere büyük kayıplar verdiklerini belirten Mukasey, şu anda şüphelilerin yaptıkları yolsuzluğun miktarı konusunda bir rakam vermenin mümkün olmadığını belirtti. Savcı Michael J. Sullivan, kurbanların çoğunun ABD'de olduğunu, yetkililerin kart numaraları çalınan kişilerin tamamının kimliklerini henüz belirleyemediğini ifade etti.

"Birçok insanın kimlik bilgilerinin ihlal edildiğinden habersiz olduğundan şüpheleniyorum" diyen Sullivan, şüphelilerin bilgisayar dehası olmadığını, dizüstü bilgisayarla farklı bölgelerde gezerek, erişilebilir kablosuz internet sinyalleri aranmasına dayanan ve "wardriving" olarak adlandırılan tekniği kullanan fırsatçılar olduğunu kaydetti. Sullivan, biri 25 milyon kredi ve bankamatik kartı numarası, diğeri 16 milyon kredi ve bankamatik kartı numarası olmak üzere bilgilerin, iki şüphelinin bilgisayarında depolandığını söyledi.

Suçlulardan biri Türkiye'de yargılanıyor

İddianameye göre, Ukrayna'dan Maksym Yastremskiy ve Estonya'dan Aleksandr Suvorov da çalıntı kredi kartı bilgilerini satmakla suçlanıyor. ABD tarafından "erişim kaçakçılığı" suçundan uluslararası tutuklama kararıyla aranırken Antalya'nın Kemer ilçesinde geçen yıl eylül ayında yakalandıktan sonra tutuklanan Ukraynalı Yastremskiy'in yargılanmasına geçen ay başlandı.

Türkiye'deki 12 bankanın şikayetiyle ilgili "bilişim sistemine yetkisiz erişim yapılarak, haksız çıkar sağlamak" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 4 Temmuz'da Antalya'da, 5. Asliye Ceza Mahkemesinde yapıldı. Yastremskiy, duruşmada, "Suçu kabul etmiyorum. Türk bankalarının isimlerini de bilmem. Hakkımda ABD'de açılan davayı ve arandığımı da bilmiyorum" demişti.

Adalet Bakanlığı yetkilileri, Suvorov'un San Diego'da tutuklandığını, iddianamede adı geçen Çinlilerin Hung-Ming Chiu ve Zhi Zhi Wang olduğunu, hangi ülke vatandaşı olduğu bilinmeyen diğer kişinin ise "Delpiero" takma adını kullandığını söylediler. Yetkililer, bu üç şüpheli ile diğer 5 kişinin halen arandığını da belirttiler.