ABD'de Noel alışverişi internete kaydı

Ülkede aşırı soğuklardan dolayı yılın son 10 gününde online siparişlerde rekor seviyelere ulaşıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK -  ABD'de her yıl artan internet üzerinden alışverişte, Noel ve Yılbaşı haftasında, bu yıl ülke genelindeki aşırı soğukların da etkisiyle rekor seviyelere ulaşılması, kargo şirketlerine yaradı.

Ülkede, alışverişin en yoğun dönemi olan yılın son 10 gününde online siparişlerde patlama yaşanması, merkezi ABD'de bulunan dünyanın en büyük iki kargo şirketi United Parcel Service (UPS) ile Fedex'e rekor kırdırdı.

UPS, Noel öncesi en çok dağıtımın yapıldığı gün olan 21 Aralık Pazartesi, 22 milyon paket dağıtarak rekor kırdı. Merkezi ABD'nin Atlanta şehrinde olan UPS'in sözcüsü Norman Black yaptığı açıklamada dünya çapında en çok dağıtımın olduğu Şükran Günü ile Noel arasını kapsayan tatil döneminde 400 milyon paketi adreslerine ulaştırdıklarını belirtti. 22 milyon paketin dağıtıldığı Pazartesi günü, normal bir günden yüzde 40 fazla sipariş aldıklarını kaydeden UPS yetkilisi, tatil döneminde dağıtımları yetiştirebilmek için 50 bin sezonluk işçi almak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Fedex ise 14 Aralık Pazartesi 14,1 milyon paket dağıtarak şirket tarihindeki en yoğun günü yaşadı. Dünyanın en büyük kargo şirketlerinden olan Memphis merkezli Fedex, günde ortalama 7,5 milyon siparişi adreslerine ulaştırıyor. Fedex yetkilileri, Kasım ve Aralık ayında 14 bin fazladan işçi çalıştırarak tatil dönemindeki aşırı talebi sorunsuz aştığını kaydetti.

Yeni yılda maaşlarda artırım olabilir

Geçen seneki tatil döneminde, ekonomik krizin etkisiyle işçi çıkarmak ve maaşlarda indirime gitmek durumunda kalan şirket, 2010'da maaşlarda artış olabileceğini belirtti.

Ülkenin ulusal posta şirketi United States Postal Service (USPS) ise 21 Aralık Pazartesi günü 830 milyon mektubu adreslerine ulaştırarak en yoğun günü yaşadıklarını açıkladı. USPS sözcüsü Michael Woods, "Her geçen yıl, daha çok insan internet üzerinden posta hizmetinden yararlanıyor. Kargo ve posta şirketleri için online hizmetler öncelikli duruma geldi. İnternet üzerinden alışveriş arttıkça bizim büyümemiz de artacak" dedi.

UPS Sözcüsü Black, bu yılki aşırı soğukların insanları daha çok online alışverişe ittiğini kaydederek, "İnternet üzerinde daha çok alışveriş seçeneği var. Online alışverişin popülerliği her yıl artıyor, son dakika indirimleri ve pek çok fırsat insanları internete çekiyor. Bu da bizim gibi kargo şirketlerine yarıyor" diye konuştu.

Son 50 günde 25.5 milyar dolar harcandı

Öte yandan ABD'de, internet araştırma şirketi comScore'un açıkladığı son verilere göre, Amerikalılar, ülke çapında en önemli alışveriş dönemi olan son 50 günde internet üzerinden alışverişe 25,5 milyar dolar harcadı. Raporda, bu rakam geçen seneyle kıyaslandığında yüzde 4'lük bir artışın olduğu kaydedildi.

Noel haftası olarak kabul edilen 25 Aralık'tan önceki son yedi günde ise ABD'lilerin online alışverişe harcadığı rakam 767 milyon dolar oldu. Ekonomik krizin olduğu 2008'in aynı dönemine göre, 2009'daki yüzde 13'lük bir artış olduğu belirtildi.