ABD'de perakende satışlar değişmedi

ABD'de perakende satışlar Nisan'da artış beklentilerine karşılık değişim kaydetmeyerek ekonominin ivme kazanmadığı sinyalini verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de perakende satışlar Nisan'da tüketicilerin otomobil ve büyük harcamalardan kaçınmasına paralel olarak bir önceki aya göre değişim kaydetmeyerek, yılın ilk çeyreğinde zayıf büyüme kaydeden ekonominin ivme kazanamadığının ipucunu verdi.

Reuters anketine katılan uzmanlar perakende satışların yüzde 0.2 arttığını tahmin ediyorlardı.

ABD Ticaret Bakanlığı Mart ayı perakende satışlarında daha önce yüzde 0.9 olarak açıklanan artışı ise yüzde 1.1'e revize etti.

ABD gayrı safi yurtiçi hasılası verisinin bileşenlerinden tüketim harcamaları ile paralel bir seyir izleyen otomotiv dışındaki çekirdek perakende satışları yüzde 0.1 ile yüzde 0.5 olan beklentilerin altında büyüdü.

Çekirdek perakende satışlar için Mart ayında yüzde 0.4 olarak artış ise yüzde 0.7'ye revize edildi.

Perakende satışlarda açıklanan zayıf veriler, ilk çeyrekte sadece yüzde 0.2 büyüyen ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte güç bulmaya çalıştığına işaret etmesine karşılık, Fed'in para politikasını Eylül ayından önce sıkılaştırmayacağına başlamasına yetecek kadar hızlı toparlanamadığına işaret ediyor.
              
Verinin ardından dolar endeksi kayıplarını keskin şekilde artırdı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir