ABD'de sanayi üretimi 21 ayın zirvesinde

Sanayi üretimi Kasım 2014'den bu yana en iyi performansını gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankasının (Fed) verilerine göre, sanayi üretimi temmuzda önceki aya kıyasla yüzde 0,7 arttı. Böylece yükselişini ikinci aya taşıyan veriye ilişkin beklenti yüzde 0,3 artış yönündeydi. 

Yüzde 0,7 artarak beklentileri geride bırakan sanayi üretimi, aynı zamanda Kasım 2014'ten bu yana en iyi performansını göstermiş oldu. 

Aynı dönemde, yüzde 0,2 artması beklenen imalat sanayi üretimi de yüzde 0,5’lik yükselişle beklentinin üstünde geldi. 

Haziran ayına yönelik sanayi üretimindeki artış yüzde 0,6'dan 0,4'e revize edildi. Veriler, ayrıca kapasite kullanım oranının temmuzda yüzde 75,4’ten yüzde 75,9’a yükseldiğini ortaya koydu. Söz konusu oranın yüzde 75,6 seviyesinde açıklanacağı öngörülmüştü. 

Ekonomistler, geçen yazdan beri inişli çıkışlı bir grafik izleyen sanayi üretiminin, son iki ayda güçlü yükselmesinin ikinci yarıdaki büyüme performansına katkı sağlayacağını belirtiyor. 

Bu arada, New York borsası, açıklanan enflasyon ve sanayi verilerinin ardından haftanın ikinci işlem gününe satış ağırlıklı başladı. 

Dolar ise enflasyon verisini takip eden kayıplarının bir kısmını geri alırken, euro/dolar paritesi şu sıralar 1,1256 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL ise kısa bir süreliğine 2,92’nin altına gerilemesinin ardından 2,9330 seviyelerinde denge arayışında.

Enflasyon verilerine göre, ABD'de TÜFE temmuzda aylık bazda sabit kaldı, yıllık bazda ise yüzde 0,8 arttı.