ABD'de sorunlu banka sayısı yükseldi

FDIC'e göre, ikinci çeyrekte sorunlu 117 bankanın varlıkları 78 milyar dolara çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de ikinci çeyrekte sorunlu banka sayısının 117'ye çıkarak, son 5 yıldaki en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen ''Federal Deposit Insurance Corp'' (FDIC) Başkanı Sheila Bair, düzenlediği basın toplantısında, fonun sorunlu bankaları izleme listesine yeni bankaların eklenmesini beklediklerini söyledi. Kredi döngüsünün en düşük seviyeye ulaştığını düşünmediklerini, ABD'deki bankaların her hangi bir zamanda yüksek kazanç seviyelerine dönmesini beklemediklerini belirten Bair, bankalar ve tasarruf kurumlarının gelecek bir kaç çeyrekte rezervlerini güçlendirmelerini beklediklerini ifade etti.

FDIC'e göre, ilk çeyrekte sorunlu 90 bankanın varlıkları 26 milyar dolar iken, ikinci çeyrekte sorunlu 117 bankanın varlıkları 78 milyar dolara çıktı. Bu rakam Temmuz ayında FDIC'in el koyduğu IndyMac bankasının 32 milyar dolarlık varlıklarını da kapsıyor. Tarihsel olarak izleme listesindeki bankaların yüzde 13'ünün başarısız olduğunu ifade eden Bair, ABD'deki 8 bin 500 bankanın yüzde 98'inin iyi fonlandığını belirtti.

FDIC'in mevduat sigortası fonundaki kaynağın IndyMac ve diğer bankaların batması nedeniyle ikinci çeyrekte yüzde 14 düştüğü, daha önce fona IndyMac'in fona 4 ila 8 milyar dolar olması beklenen maliyetinin 8,9 milyar dolara çıkmasının beklendiği ifade edildi. ABD'nin önde gelen konut kredisi sağlayıcısı IndyMac dahil bu yıl 9 bankanın batması FDIC'in, batan bankalardaki mevduatların yeniden ödenmesinde kullandığı tasarruf sigorta fonundaki kaynağı azaltmış görünüyor. Bair, 45,2 milyar dolarlık fonu yenilemek için FDIC'in Ekim ayında bankaların fona ödediği prim oranını yükseltme planını düşündüğünü söyledi. FDIC, bankacılık sektörünün kazançlarının ikinci çeyrekte bir yıl önceye göre, 50,2 milyar dolarlık batık krediler için ayrılan karşılıkların dört kat artması nedeniyle yüzde 86 düştüğünü de bildirdi.